/
porcja dla 4 osób /
Świąteczne
zupy mają niepowtarzalny smak. Nieodłącznym elementem świątecznego
obiadu jest żurek. Przygotowuje się go zgodnie z tradycją
wg
rodzinnej receptury :)
Ponadto wspaniały przepis na zwykły obiad, szybki i prosty....
Polecam!
Ponadto wspaniały przepis na zwykły obiad, szybki i prosty....
Polecam!
Składniki:
- 500ml zakwasu na żur (przygotowanego wcześniej tutaj)
- 20dag bekonu lub chudego wędzonego boczku
- 50dag białej kiełbasy
- 4jajka ugotowane na twardo
- ząbek czosnku
- 1łyżka chrzanu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka płaska majeranku
- 1listek laurowy
- sól, pieprz mielony i ziarnisty (3-4szt.)
- 2 litry wody
Ponadto do przystrojenia:
- szczypiorek, rzeżucha
Bekon
pokroić w kostkę, lekko podsmażyć i przełożyć do garnka. Dodać
białą kiełbasę (należy po nakłuwać wykałaczką.). Wlać wodę,
dodać obrany i przecięty na pół czosnek, listek laurowy, 1 płaską
łyżeczkę soli, pieprz ziarnisty i gotować 15 minut na małym
płomieniu.
Zdjąć
z palnika, kiełbasę wyjąć. Zakwas na żurek wymieszać i wlać do
wywaru. Dodać chrzan, majeranek i śmietanę*, gotować jeszcze 5
minut.
W
tym czasie białą kiełbasę pokroić na plastry. Jajka obrać i
przekroić na pół. Rozłożyć jajka i kiełbasę na talerzach i
zalać zupą. Posypać rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Podawać
z chlebem żytnim lub ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulą.
*Aby
śmietana się nie zwarzyła, należy do śmietany dolać trochę
gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka.
Smacznego!
Piękne zdjęcie, a i przepis godny wypróbowania. Na pewno sprawdzę jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMniam!!! Pysznie wygląda i na pewno też tak smakuje. Zrobię, spórbuję i na pewno skomentuję :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia są przepiękne. Koniecznie muszę zrobić, tak apetycznie wygląda ten żurek.
OdpowiedzUsuńWarto ugotować, polecam :)
OdpowiedzUsuńŻurek jest, jajeczka są!! Andrea czekam na jakiś super przepis na śledziki :D
OdpowiedzUsuńNa pewno będą i śledziki, ale później :)
OdpowiedzUsuń