ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

środa, 6 marca 2013

Żurek świąteczny

/ porcja dla 4 osób /
     

     Świąteczne zupy mają niepowtarzalny smak. Nieodłącznym elementem świątecznego obiadu jest żurek. Przygotowuje się go zgodnie z tradycją 
wg rodzinnej receptury :) 
Ponadto wspaniały przepis na zwykły obiad, szybki i prosty....
Polecam!
 
Składniki:

  • 500ml zakwasu na żur (przygotowanego wcześniej tutaj)
  • 20dag bekonu lub chudego wędzonego boczku
  • 50dag białej kiełbasy
  • 4jajka ugotowane na twardo
  • ząbek czosnku
  • 1łyżka chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka płaska majeranku
  • 1listek laurowy
  • sól, pieprz mielony i ziarnisty (3-4szt.)
  • 2 litry wody

Ponadto do przystrojenia:


  • szczypiorek, rzeżucha


Bekon pokroić w kostkę, lekko podsmażyć i przełożyć do garnka. Dodać białą kiełbasę (należy po nakłuwać wykałaczką.). Wlać wodę, dodać obrany i przecięty na pół czosnek, listek laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, pieprz ziarnisty i gotować 15 minut na małym płomieniu.

 Zdjąć z palnika, kiełbasę wyjąć. Zakwas na żurek wymieszać i wlać do wywaru. Dodać chrzan, majeranek i śmietanę*, gotować jeszcze 5 minut.

W tym czasie białą kiełbasę pokroić na plastry. Jajka obrać i przekroić na pół. Rozłożyć jajka i kiełbasę na talerzach i zalać zupą. Posypać rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Podawać z chlebem żytnim lub ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulą.

*Aby śmietana się nie zwarzyła, należy do śmietany dolać trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka.

Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie, a i przepis godny wypróbowania. Na pewno sprawdzę jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!!! Pysznie wygląda i na pewno też tak smakuje. Zrobię, spórbuję i na pewno skomentuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia są przepiękne. Koniecznie muszę zrobić, tak apetycznie wygląda ten żurek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto ugotować, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żurek jest, jajeczka są!! Andrea czekam na jakiś super przepis na śledziki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno będą i śledziki, ale później :)

    OdpowiedzUsuń