ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

sobota, 16 marca 2013

Jajka z musztardowo - jajecznym kremem

/ porcja dla 4 osób /
    
     Danie łatwe, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Propozycja do menu dań na świąteczny stół.
Każde jajko może być inne,  takie jak lubicie.... Od Was zależy jak udekorować :),  to nada smak połówkom jajek.
Polecam!

Składniki na krem:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Przekroić wzdłuż na połowy. Delikatnie wyjąć żółtka, aby nie uszkodzić białek.

Żółtka rozetrzeć widelcem. Dodać masło, majonez i musztardę, utrzeć na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krem wyciskać za pomocą szprycy cukierniczej na białka, w miejsca po żółtkach.


Składniki na dekoracje:

  • czerwona papryka
  • wędzony łosoś
  • szynka 
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • rzeżucha

Wypełnione połówki jajek dekorować małymi skrawkami papryki, łososia i szynki. Uzupełnić kompozycje zieleniną.

Składniki na dekorację można dowolnie zmieniać, lub dodawać jeszcze inne produkty.

Smacznego!  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz