/ porcja dla 4 osób /
Danie
łatwe, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Propozycja do menu dań na
świąteczny stół.
Każde
jajko może być inne, takie jak lubicie.... Od Was zależy jak
udekorować :), to nada smak połówkom jajek.
Polecam!
Składniki
na krem:
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Jajka ugotować na
twardo, obrać ze skorupek. Przekroić wzdłuż na połowy.
Delikatnie wyjąć żółtka, aby nie uszkodzić białek.
Żółtka rozetrzeć
widelcem. Dodać masło, majonez i musztardę, utrzeć na jednolitą
masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krem wyciskać za
pomocą szprycy cukierniczej na białka, w miejsca po żółtkach.
Składniki
na dekoracje:
- czerwona papryka
- wędzony łosoś
- szynka
- natka pietruszki
- koperek
- szczypiorek
- rzeżucha
Wypełnione połówki
jajek dekorować małymi skrawkami papryki, łososia i szynki.
Uzupełnić kompozycje zieleniną.
Składniki na
dekorację można dowolnie zmieniać, lub dodawać jeszcze inne
produkty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz