/ porcja na 4 osoby /
Sałatka
prosta, szybka w wykonaniu, a ponadto bardzo smaczna.
Pierwszy
raz jadłam ją w Szwecji, bardzo mi zasmakowała. Metodą prób i
błędów uzyskałam podobny smak .... Może stanowić bazę do
zrobienia innych sałatek. Zatem polecam nie tylko na świąteczny
stół :)
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 2 małe cebule
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 5 łyżek majonezu
- szczypta pieprzu cayenne
- sól, pieprz
Ziemniaki
umyć i ugotować w mundurkach. Odcedzić. Zostawić do ostygnięcia.
Obrać, pokroić w nierówne plasterki. Cebule obrać i pokroić w
piórka. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
Jogurt
połączyć z majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
cayenne.
Sałatkę
wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przed
podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatkę
ziemniaczaną można podawać jako samodzielne danie, albo jako
dodatek do mięs i wędlin.
Smacznego!
Ciekawe i chyba smaczne :)
OdpowiedzUsuń