ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

niedziela, 10 marca 2013

Adwokatka – ciasto

      To ciasto idealnie pasuje na stół wielkanocny. Jest lekkie, puchowe. Wyczuwa się nutę ajerkoniaku i orzechów... Do tego krótki czas i łatwość przygotowania. 
Po prostu „pycha” :) Niestety, dla dzieci się nie nadaje.
Polecam!

 
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody


Białka ubić. Dodać żółtka, wodę,a pod koniec wsypać cukier, ubić. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać i wymieszać delikatnie łyżką. Wlać do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 28 x 24 cm.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 170º C ( do suchego patyczka ).


Składniki na masę:
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady 
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 ml likieru jajecznego (adwokat)
  • 2 „śnieżki”


Śmietanę ubić, wsypać „śnieżki”. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po łyżce do śmietany. Na koniec powoli wlewać adwokata, cały czas miksując.
Masę podzielić na dwie części. 
 

Ponadto:
  • 5 łyżek powideł śliwkowych

Orzechy drobno posiekać,  (odłożyć do dekoracji 2 łyżki ),  wsypać do jednej części kremu.
Biszkopt przeciąć poziomo na dwa płaty. Jeden pokruszyć i dodać do drugiej części kremu.

Płat biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi ( bardzo cieniutką warstwę ). Na to wyłożyć krem z biszkoptem, wyrównać. Na wierzch posmarować krem z orzechami.

Posypać pozostałymi orzechami.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Moje ulubione ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też je bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kto nie spróbuje ten jajo!!!! :D najlepsze ciacho pod słońcem!!

    OdpowiedzUsuń
  4. 47 yr old Administrative Officer Dorian Edmundson, hailing from Picton enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Shopping. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Ferrari 250 GT LWB 'Tour de France' Berlinetta. strona

    OdpowiedzUsuń