To
ciasto idealnie pasuje na stół wielkanocny. Jest lekkie, puchowe.
Wyczuwa się nutę ajerkoniaku i orzechów... Do tego krótki czas i
łatwość przygotowania.
Po prostu „pycha” :) Niestety, dla dzieci się nie nadaje.
Polecam!
Po prostu „pycha” :) Niestety, dla dzieci się nie nadaje.
Polecam!
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
Białka
ubić. Dodać żółtka, wodę,a pod koniec wsypać cukier, ubić.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać i wymieszać
delikatnie łyżką. Wlać do blachy, wyłożonej papierem do
pieczenia, o wymiarach 28 x 24 cm.
Piec
ok. 30 minut w temperaturze 170º C ( do suchego patyczka ).
Składniki
na masę:
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 100 g orzechów włoskich
- 200 ml likieru jajecznego (adwokat)
- 2 „śnieżki”
Śmietanę
ubić, wsypać „śnieżki”. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodawać po łyżce do śmietany. Na koniec powoli wlewać
adwokata, cały czas miksując.
Masę
podzielić na dwie części.
Ponadto:
- 5 łyżek powideł śliwkowych
Orzechy
drobno posiekać, (odłożyć do dekoracji 2 łyżki ),
wsypać do jednej części kremu.
Biszkopt
przeciąć poziomo na dwa płaty. Jeden pokruszyć i dodać do
drugiej części kremu.
Płat
biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi ( bardzo cieniutką
warstwę ). Na to wyłożyć krem z biszkoptem, wyrównać. Na
wierzch posmarować krem z orzechami.
Posypać
pozostałymi orzechami.
Smacznego!
Moje ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńkto nie spróbuje ten jajo!!!! :D najlepsze ciacho pod słońcem!!
OdpowiedzUsuń47 yr old Administrative Officer Dorian Edmundson, hailing from Picton enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Shopping. Took a trip to Ironbridge Gorge and drives a Ferrari 250 GT LWB 'Tour de France' Berlinetta. strona
OdpowiedzUsuń