/ porcja dla 4 osób /
Smaczna
i efektowna zupa chrzanowa, oprócz żurku, również ma swoje
miejsce na stole wielkanocnym. Ma wyrazisty smak...
Polecam!
- 500 g. białej kiełbasy
- 150 g. tartego chrzanu
- 1 średnia cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka śmietany
- 2 litry wywaru mięsnego
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki wody
- 4 jajka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
Ponadto
do przystrojenia:
- rzeżucha lub szczypiorek
- cienki paseczek z papryki czerwonej
Do
garnka wlać 1 litr wywaru, włożyć przekrojoną na pół cebulę,
ziele angielskie, listek laurowy, sól pieprz ziarnisty. Zagotować.
Kiełbasę po nakłuwać wykałaczką
i dodać do wywaru. Gotować na
małym płomieniu ok.30 minut. Garnek zdjąć z palnika. Kiełbasę
wyjąć. Do wywaru dodać chrzan i mąkę wymieszaną z wodą, znów
zagotować.
Przecedzić
przez sito i dolać resztę wywaru. Doprawić sokiem z cytryny, solą
i pieprzem do smaku. Zagotować. Dodać śmietanę i wymieszać.
Jajka
obrać, przekroić na połowy. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Rozłożyć na talerzach i zalać zupą.
Dekorować
rzeżuchą lub szczypiorkiem i paseczkiem czerwonej papryki.
Smacznego!
hmm chrzanowa :) palce lizać :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na zdjęcie i ślinka mi cieknie...:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić zupę, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń