ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

piątek, 8 marca 2013

Zupa chrzanowa

/ porcja dla 4 osób /   

      Smaczna i efektowna zupa chrzanowa, oprócz żurku, również ma swoje miejsce na stole wielkanocnym. Ma wyrazisty smak...
Polecam!

 
Składniki:
  • 500 g. białej kiełbasy
  •  150 g. tartego chrzanu
  • 1 średnia cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 litry wywaru mięsnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Ponadto do przystrojenia:
  • rzeżucha lub szczypiorek
  • cienki paseczek z papryki czerwonej


Do garnka wlać 1 litr wywaru, włożyć przekrojoną na pół cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, sól pieprz ziarnisty. Zagotować. Kiełbasę po nakłuwać wykałaczką
 i dodać do wywaru. Gotować na małym płomieniu ok.30 minut. Garnek zdjąć z palnika. Kiełbasę wyjąć. Do wywaru dodać chrzan i mąkę wymieszaną z wodą, znów zagotować. 
 
Przecedzić przez sito i dolać resztę wywaru. Doprawić sokiem z cytryny, solą
 i pieprzem do smaku. Zagotować. Dodać śmietanę i wymieszać.

Jajka obrać, przekroić na połowy. Kiełbasę pokroić w plasterki. Rozłożyć na talerzach i zalać zupą.
Dekorować rzeżuchą lub szczypiorkiem i paseczkiem czerwonej papryki.

Smacznego!


3 komentarze: