ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 21 marca 2013

Roladki drobiowe z pieczarkami

/ porcja na 4 osoby/


 
     Różnorodność potraw z kurczaka nie ma końca. Ile osób przygotowujących, tyle przepisów. Podaję ten przepis, ponieważ jest niedrogi, szybki w wykonaniu, wykwintny i bardzo smaczny.
Roladki na stole wielkanocnym nie przyniosą ujmy w oczach gości i domowników :).
Bo po przecięciu roladki nie można się oprzeć, aby nie skosztować, patrząc jak ser spływa na talerz, a pieczarki.... :)
Polecam!

Składniki:
  • 4 małe piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 plastry sera Cheddar
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • tłuszcz do smażenia


Składniki na farsz:
  • 100 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz


Pieczarki umyć, pokroić. Podsmażyć na 1 łyżce masła, aż puszczą sok. Przełożyć do miseczki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć do smaku. Smażyć, mieszając, aż odparuje sok. Odstawić do ostygnięcia.

Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błonki i chrząstki. Rozbić cienko jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.

Na każdy plaster nakładać plaster sera, a na to farsz. Zwijając w rulonik, boki lekko odchylać do środka.
Ostrożnie obtaczać w mące, w roztrzepanych jajkach z mlekiem. Następnie panierować w bułce tartej wymieszanej z mielonymi migdałami.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (średni płomień) z obu stron na złoty kolor.

Można podawać z ugotowaną fasolką szparagową posypaną uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!




1 komentarz: