/ porcja na 4 osoby/
Różnorodność potraw z kurczaka nie ma końca. Ile osób przygotowujących, tyle przepisów. Podaję ten przepis, ponieważ jest niedrogi, szybki w wykonaniu, wykwintny i bardzo smaczny.
Roladki na stole wielkanocnym nie przyniosą ujmy w oczach gości i domowników :).
Bo
po przecięciu roladki nie można się oprzeć, aby nie skosztować,
patrząc jak ser spływa na talerz, a pieczarki.... :)
Polecam!
Składniki:
- 4 małe piersi kurczaka
- sól, pieprz
- 4 plastry sera Cheddar
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- tłuszcz do smażenia
Składniki
na farsz:
- 100 g pieczarek
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Pieczarki umyć,
pokroić. Podsmażyć na 1 łyżce masła, aż puszczą sok.
Przełożyć do miseczki. Cebule obrać i pokroić w piórka.
Zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć
do smaku. Smażyć, mieszając, aż odparuje sok. Odstawić do
ostygnięcia.
Filety z kurczaka
umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć błonki i chrząstki.
Rozbić cienko jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.
Na każdy plaster
nakładać plaster sera, a na to farsz. Zwijając w rulonik, boki
lekko odchylać do środka.
Ostrożnie obtaczać
w mące, w roztrzepanych jajkach z mlekiem. Następnie panierować w
bułce tartej wymieszanej z mielonymi migdałami.
Smażyć
na rozgrzanym tłuszczu (średni płomień) z obu stron na złoty
kolor.
Można podawać z
ugotowaną fasolką szparagową posypaną uprażonymi płatkami
migdałów.
Smacznego!
Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam pyszne :)