Na
truskawki jeszcze sezon się nie zaczął, ale na małe szaleństwo
można sobie pozwolić :) Jest to najprostszy i ekspresowy przepis.
Za każdym razem smak truskawki może być inny.... Dowolność w
wyborze bakalii, zależy tylko od Was. Deser wyśmienity, nie tylko
na świąteczny stół.
Polecam!
- truskawki
- 100 g. białej czekolady
- 100 g. mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
- 2 łyżeczki masła
- 4 łyżki mleka
- orzechy włoskie - posiekane
- płatki migdałowe - pokruszone
- cukier brązowy (demerara)
- cukier kryształ
- owoce kandyzowane - posiekane
Truskawki umyć. Nie
usuwać szypułek. Rozłożyć na papierowym ręczniku, gdyż muszą
wyschnąć.
Nadszedł czas na
przygotowanie dekoracji. Połowy tabliczek czekolad schłodzić w
lodówce. Następnie nożykiem zeskrobać grube wiórki.
Pozostałą część
czekolady białej pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać
1łyżkę mleka i pół łyżeczki masła. Wymieszać. Podobnie
postępować z ciemną czekoladą.
Teraz pozostało
tylko maczać truskawki w rozpuszczonych czekoladach i posypywać
oddzielnie bakaliami, cukrem lub wiórkami czekolady.
Można również
wykorzystać do polewy likier np. truskawkowy, malinowy.
Piękne zdjęcie, aż chce się spróbować taką truskawkę :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :-D. Zdjęcie przepiękne
OdpowiedzUsuń