ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

sobota, 23 marca 2013

Pieczeń wieprzowa w ziołach

/ porcja na 6 osób /  

    

     Wieprzowina odgrywa ważną rolę przy planowaniu menu na Święta Wielkanocne. Przyrządzona w apetyczny sposób i starannie podana, sprawi, że kojarzyć się będzie z uroczystym obiadem. W pieczeni wieprzowej w ziołach, w smaku pieczystego wyczuwa się lekko uchwytną nutkę pomarańczy i.... bierze się następy kęs :) Warto spróbować. 
Polecam!


Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 4 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz



Zioła wsypać do miseczki. Pomarańczę umyć, sparzyć i wytrzeć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ziół. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Wlać olej. Utrzeć na pastę.

Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Karkówkę płytko ponacinać. Posmarować całe mięso, również nałożyć pastę w nacięcia. Odstawić na godzinę.

Cebule obrać, pociąć na ćwiartki. Rozgrzać smalec w brytfannie. Cebulę obsmażyć i wyjąć.

Włożyć mięso, przyrumienić. Wlać wino lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Dusić ok. pół godziny.

Podgrzać piekarnik do 180ºC. Włożyć mięso w przykrytej brytfannie do piekarnika. Piec ok. 1 godziny. Następnie odkryć, włożyć cebulki. Piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż skórka ładnie zbrązowieje. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać mięso utworzonym sosem.

Pokroić na plastry, podawać na półmisku z ćwiartkami cebuli, posypane rzeżuchą lub posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz