/ porcja na 6 osób /
Wieprzowina odgrywa ważną rolę przy planowaniu menu na Święta Wielkanocne. Przyrządzona w apetyczny sposób i starannie podana, sprawi, że kojarzyć się będzie z uroczystym obiadem. W pieczeni wieprzowej w ziołach, w smaku pieczystego wyczuwa się lekko uchwytną nutkę pomarańczy i.... bierze się następy kęs :) Warto spróbować.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg karkówki
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 4 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz
Zioła
wsypać do miseczki. Pomarańczę umyć, sparzyć i wytrzeć. Otrzeć
skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ziół. Ząbki czosnku obrać i
przecisnąć przez praskę. Wlać olej. Utrzeć na pastę.
Mięso umyć,
osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Karkówkę płytko ponacinać.
Posmarować całe mięso, również nałożyć pastę w nacięcia.
Odstawić na godzinę.
Cebule obrać,
pociąć na ćwiartki. Rozgrzać smalec w brytfannie. Cebulę
obsmażyć i wyjąć.
Włożyć mięso,
przyrumienić. Wlać wino lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Dusić
ok. pół godziny.
Podgrzać piekarnik
do 180ºC. Włożyć mięso w przykrytej brytfannie do piekarnika.
Piec ok. 1 godziny. Następnie
odkryć, włożyć cebulki. Piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż skórka
ładnie zbrązowieje. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać mięso
utworzonym sosem.
Pokroić na plastry,
podawać na półmisku z ćwiartkami cebuli, posypane rzeżuchą lub
posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz