ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

wtorek, 19 marca 2013

Kurczak pieczony z nadzieniem

/ porcja na 4 osoby/    
 
     Tradycji musi stać się zadość :)  Kurczak pieczony z farszem z wątróbki doprawiony zieleniną to nieodłączny element świątecznego obiadu. Danie jest łatwe do przyrządzenia, a zarazem wykwintne. Delikatny smak nadzienia idealnie współgra z wyrazistym smakiem pieczystego....
Polecam!


Składniki:
  • 1 kurczak (ok.1,5 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól


Składniki na nadzienie:
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • ewentualnie bułka tarta


Kurczaka umyć. Oddzielić delikatnie skórę od mostka. Odciąć końce skrzydełek i szyję.
Mięso natrzeć na zewnątrz i w środku sokiem z cytryny i solą. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Wątróbkę oczyścić z błon, umyć. Bułki namoczyć w mleku. Odcisnąć. Bułkę zemleć razem z wątróbką.
Masło rozetrzeć drewnianą łyżką. Dodać kolejno żółtka, wciąż ucierając. Ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier.
Połączyć wątróbkową masę z utartym masłem z żółtkami. Dodać pianę z białek i zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. *



Kurczaka wypełnić nadzieniem, najpierw część pod skórą na piersiach, później całe wnętrze.
Otwór spiąć szpadkami lub zeszyć nitką bawełnianą.
Nogi kurczaka związać nicią, a końce nici przywiązać do kupra. Posmarować kurczaka olejem.




Włożyć do rękawa z folii. Mięso zachowa kruchość, będzie soczyste i smaczne. 
Ułożyć na brytfannie.



Piec ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC.
20 minut przed końcem pieczenia folię rozciąć i rozchylić, by mięso przyrumienić.
Dodać masło.
Po upieczeniu kurczaka zostawić na 10 minut w gorącym piekarniku.
 
Potrawę podawać z ziemniakami z wody lub puree.

* jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie, należy dodać 1-2 łyżki bułki tartej.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz