Rosół
to klasyka. Przed długie lata trafiał na polskie stoły w
niedzielę
i święta.
U mnie w domu jest bardzo lubiany ;)
Warto czasem go ugotować.... Zupa prosta w wykonaniu, a
zarazem smaczna.
Gdy trochę zostanie z obiadu, można zamrozić i wykorzystać do sosów :)
Gdy trochę zostanie z obiadu, można zamrozić i wykorzystać do sosów :)
Polecam!
- 1 kurczak
- porcja włoszczyzny bez kapusty
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki przyprawy warzywnej
- sól, pieprz w ziarnach
Ponadto
do przystrojenia:
- natka pietruszki
Kurczaka
umyć, pokroić i włożyć do garnka. Zalać 8 szklankami wody.
Zagotować, zebrać szumowinę łyżką cedzakową.
Cebulę przypiec nad palnikiem lub przyrumienić na suchej patelni. Warzywa obrać, poszatkować. Dodać razem z cebulą do wywaru. Wsypać przyprawę warzywną, sól i pieprz w ziarnach. Doprowadzić rosół do wrzenia. Gotować na niewielkim płomieniu ok. 45 minut.
Cebulę przypiec nad palnikiem lub przyrumienić na suchej patelni. Warzywa obrać, poszatkować. Dodać razem z cebulą do wywaru. Wsypać przyprawę warzywną, sól i pieprz w ziarnach. Doprowadzić rosół do wrzenia. Gotować na niewielkim płomieniu ok. 45 minut.
Gdy
będzie gotowy, wyjąć mięso. Można je wykorzystać do
przygotowania innych dań.
Rosół
podawać z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz