ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

środa, 20 marca 2013

Rosół


     Rosół to klasyka. Przed długie lata trafiał na  polskie stoły w niedzielę 
i święta. 
U mnie w domu jest bardzo lubiany ;)  Warto czasem go ugotować....  Zupa prosta w wykonaniu, a zarazem smaczna.
Gdy trochę zostanie z obiadu, można zamrozić i wykorzystać do sosów :)
Polecam!


Składniki:

  • 1 kurczak
  • porcja włoszczyzny bez kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • sól, pieprz w ziarnach

Ponadto do przystrojenia:

  • natka pietruszki 

Kurczaka umyć, pokroić i włożyć do garnka. Zalać 8 szklankami wody. Zagotować, zebrać szumowinę łyżką cedzakową.
Cebulę przypiec nad palnikiem lub przyrumienić na suchej patelni. Warzywa obrać, poszatkować. Dodać razem z cebulą do wywaru. Wsypać przyprawę warzywną, sól i pieprz w ziarnach. Doprowadzić rosół do wrzenia. Gotować na niewielkim płomieniu ok. 45 minut.
Gdy będzie gotowy, wyjąć mięso. Można je wykorzystać do przygotowania innych dań.
Rosół podawać z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz