Bardzo
dobra sałatka na każde Święta i na co dzień. Soczysta i lekko
kwaśny smak... Idealnie pasuje do każdego mięsa. Przygotowanie
trwa 2 dni. Dlatego przygotowuję więcej niż na jeden obiad. Resztę
wkładam w słoiki i pasteryzuję. Naprawdę warto spróbować :)
Polecam!
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 25 dag marchwi
- 25 dag cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka soli
- ok. 10 łyżek oleju
Kapustę
poszatkować, posolić, wymieszać i zostawić na 1 godzinę. W tym
czasie marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pociąć
w piórka. Paprykę obrać ze skóry i pociąć w małe paseczki.
Kapustę wycisnąć
z powstałego soku (wylać). Przełożyć do dużego garnka. Dodać
marchew, cebulę i paprykę. Wymieszać.
Składniki na
zalewę:
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 8 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Składniki zalewy
zagotować. Liść laurowy i ziarna ziela angielskiego wyjąć z
zalewy. Gorącą zalewę wlać do warzyw. Wymieszać, doprowadzić do
wrzenia, gotować 20 minut.
Pozostawić do
ostygnięcia na ok. 12 godzin.
Do porcji
przygotowanej do podania na obiad, wlać 1 łyżkę oleju i
wymieszać.
Do gotowej sałatki
można dodać poszatkowaną natkę pietruszki.
Jeśli sałatka jest
do przechowywania, przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch
każdej sałatki wlać 1 łyżkę oleju ( mały i średni słoik,
natomiast duży, 1litrowy-2 łyżki). Zamknąć słoiki. Pasteryzować
15 lub 20 minut w zależności od wielkości słoików.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz