ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

środa, 13 marca 2013

Sałatka z kapusty

     Bardzo dobra sałatka na każde Święta i na co dzień. Soczysta i lekko kwaśny smak... Idealnie pasuje do każdego mięsa. Przygotowanie trwa 2 dni. Dlatego przygotowuję więcej niż na jeden obiad. Resztę wkładam w słoiki i pasteryzuję. Naprawdę warto spróbować :)
Polecam!
   

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 25 dag marchwi
  • 25 dag cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka soli
  • ok. 10 łyżek oleju

Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pociąć w piórka. Paprykę obrać ze skóry i pociąć w małe paseczki.

Kapustę wycisnąć z powstałego soku (wylać). Przełożyć do dużego garnka. Dodać marchew, cebulę i paprykę. Wymieszać.

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Składniki zalewy zagotować. Liść laurowy i ziarna ziela angielskiego wyjąć z zalewy. Gorącą zalewę wlać do warzyw. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować 20 minut.

Pozostawić do ostygnięcia na ok. 12 godzin.
Do porcji przygotowanej do podania na obiad, wlać 1 łyżkę oleju i wymieszać.
Do gotowej sałatki można dodać poszatkowaną natkę pietruszki.

Jeśli sałatka jest do przechowywania, przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdej sałatki wlać 1 łyżkę oleju ( mały i średni słoik, natomiast duży, 1litrowy-2 łyżki). Zamknąć słoiki. Pasteryzować 15 lub 20 minut w zależności od wielkości słoików.
Smacznego!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz