ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

wtorek, 5 marca 2013

Buraczki duszone

 / porcja dla 4 osób /

 

     Buraczków duszonych nie może zabraknąć na świątecznym stole :). Idealny dodatek do mięs pieczonych i smażonych oraz drobiu.
Zazwyczaj buraczki przygotowuję na święta i na co dzień, w większych ilościach, i wkładam do wyparzonych słoiczków. Naprawdę warto się pokusić i zrobić wcześniej... Do Wielkanocy poczekają w na półce w spiżarni.  Później tylko otworzyć słoik i na patelnie lub na zimno...
Polecam!
      

Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1 duża cebula
  •  1 jabłko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz


Buraki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości. Zostawić do ostygnięcia (bez wody). Buraki i jabłko obrać ze skórki. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a jabłka na tarce o małych oczkach. 
 
W garnku, na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka (uważać, by nie zbrązowiała). Dodać jabłko, miód, wodę, ocet winny oraz sól i pieprz. Gotować 10 minut. Następnie włożyć masło, buraki. Dokładnie wymieszać i i zagotować. 
Dusić jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku. Co jakiś czas przemieszać.
Podawać na ciepło lub zimno.

Do buraczków podanych na zimno, dodać dodatkowo 2 małe cebule pokrojone w drobną kost.

Smacznego!




1 komentarz: