ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

niedziela, 3 marca 2013

Sos tatarski

/ porcja dla 4 osób / 
    

     Rozpoczynam serię przepisów na sosy do jajek, wędlin, mięs i drobiu. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole, gdyż wzbogacają smak potraw. Ponadto, podane w pięknych sosjerkach będą jednym z elementów w dekoracji stołu.
Tradycyjny przepis :) - sos tatarski, lubiany przez wszystkich. Przepis jest prosty, warty wypróbowania. Można go robić i jeść nie tylko w święta.
Sos tatarski podaje się do jajek i wędlin.
Polecam!


Składniki:
  • 5 ogórków konserwowych (średniej wielkości)
  • 6 marynowanych grzybków*
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cebula (średniej wielkości)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Ponadto do przystrojenia:
  • kilka ziaren zielonego pieprzu lub kaparów
  • szczypiorek


Ogórki, grzybki i cebulę drobno pokroić w kostkę. Jeśli cebula jest zbyt ostra, przełożyć na sito i przelać gorącą, a następnie zimną wodą. Posiekać szczypiorek na małe kawałki i wrzucić do pokrojonych warzyw. Majonez, jogurt 
i chrzan wymieszać, dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku solą 
i pieprzem. Wszystko wymieszać.
Przechowywać w lodówce. Sos jest smaczniejszy, gdy jest wcześniej zrobiony. Ja robię go jeden dzień przed podaniem. Dekorować grubo posiekanym zielonym pieprzem lub kaparami i szczypiorkiem.
Jeśli lubisz zielony pieprz lub kapary, możesz je dodać do sosu (1 łyżeczkę grubo posiekane).

* Można zamiast grzybków użyć marynowane pieczarki.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wygląda i pewnie smakuje przepysznie :) W tym roku na pewno zagości na moim stole świątecznym. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń