ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

piątek, 1 marca 2013

Zioła czyli co czym przyprawiać.

     Zioła w kuchni stosowane są od wieków. Wydatnie podnoszą smak potraw, dodają im aromatu i przede wszystkim, przyspieszają trawienie. Nie tylko dobry i sprawdzony przepis pozwoli stworzyć potrawę, którą wszyscy będą się zachwycać. Zioła dodane w czasie przyrządzania, nadadzą potrawie niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Przedstawiam zatem, bardzo krótkie kompendium o ziołach. Wiedza ta pomoże przy zakupach, nie będziemy długo stać przy regale i czytać po kolei każdą torebkę z ziołami. Jeżeli mamy wybór: świeże czy suszone zioła, wybierz świeże.



 
Bazylia
Może być stosowana w stanie świeżym i suszonym.
Dodaje smaku zupy pomidorowej, sosom do makaronów i pizzy, sałatkom. Używa się do pomidorów, ogórków, bakłażanów, sera białego i ryb, a także do majonezu i masła ziołowego. Nadaje się do drobiu, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny i baraniny.


Cząber
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym. Ma ostry, specyficzny smak, dodaje pikantności.
Nadaje się do warzyw strączkowych, ziemniaków. Dodaje smaku zupie fasolowej, grochowej, krupnikowi i jarzynowej, a także czerninie. Naciera się nim ciężkostrawne mięsa duszone i pieczone na rożnie. Stosowany również do farszów mięsnych i sałatek.

Estragon
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym.
Dodaje smaku sosom do makaronu, sałatkom, potrawom rybnym, wątróbce. Przede wszystkim stosuje się go do baraniny, jagnięciny i cielęciny oraz do pieczeni wołowej.

Koper
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym.
Dodaje się go do zupy jarzynowej, sosów, sałatek, ziemniaków, grzybów i mięsa, a także do białego sera i ryb.

Liść laurowy
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym. Należy go używać z umiarem, gdyż ma intensywny zapach.
Dodaje się do zup, sosów, warzyw, grzybów. Stosuje się do mięs duszonych, ryb. Służy do peklowania mięs i marynat.

Lubczyk
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym. W Polsce znany jest jako tzw. maggi. Należy go używać z umiarem gdyż ma intensywny zapach.
Liście lubczyku dodają smaku zupom, sosom. Nadają się również do sałatek, mięsa, ryb lub masła ziołowego. Suszone owoce dodawane są do marynat, warzyw i grzybów.

Majeranek
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym.
Poprawia smak zupy fasolowej, grochowej, żuru, kartoflanki, kapuśniaku, flaków, smażonych ziemniaków i sosów do mięsa. Dodaje się go do mięsa wieprzowego, baraniny i mielonego oraz drobiu. Stosuje się do farszów, pasztetów, wątróbki, cynaderek.

Oregano
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym.
Dodaje się do zupy pomidorowej, grochowej, fasolowej. Dodają smaku sosom do makaronu i sałatek, pizzy. Stosuję się go do pomidorów, warzyw strączkowych, a także do wieprzowiny i cielęciny, drobiu.

Rozmaryn
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym. Ma silny aromat i należy używać go z umiarem.
Można dodawać do zupy pomidorowej, grzybowej, pomidorów, bakłażanów, białego sera i ryb smażonych. Dodaje się szczególnie do dziczyzny, ale można także, do wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i drobiu. Niezbędny do pieczenia na rożnie. Dodaje się go do peklowania mięsa, gdyż oprócz walorów smakowych i zapachowych przedłuża trwałość.

Szałwia
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym.
Stosowana do zupy cebulowej, rybnej, do jaj, serów, a także do sosów i szaszłyków. Nadaje się do pomidorów, brukselki, warzyw strączkowych, smażonych ziemniaków lub zapiekania w cieście. Przyprawia się nią tłuste mięsa, pieczoną baraninę, cielęcinę, dziczyznę i drób.

Tymianek
Może być stosowany w stanie świeżym i suszonym.
Dodaje się do zupy fasolowej, piwnej, rosołu, a także do sosów, sałatek, farszów mięsnych, pasztetów i pizzy. Nadaje się do duszonych warzyw, zwłaszcza marchewki, fasoli, grochu i kapusty oraz pomidorów. Przyprawia się wieprzowinę, wołowinę, dziczyznę, drób i ryby.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz