ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

poniedziałek, 18 marca 2013

Deser z czarną porzeczką

/ porcja dla 4 osób /

    
     Lekki, puszysty... Pięknie wygląda w pucharkach. Wykonanie szybkie 
i proste. Lubię połączenie kremu, migdałów, kokosa i owoców, tu idealnie pasują czarne porzeczki. Bardzo dobrze współgrałyby jagody, ale niestety do lata jeszcze daleko....To jest po prostu pyszne :)
Polecam!

Składniki :

  • 150 g czarnych porzeczek 
  • 50 g biszkoptów
  • 150 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g migdałów w słupkach
  • 2 łyżki likieru kokosowego


Ponadto do dekoracji:

  • 4 łyżeczki czarnych porzeczek 
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki migdałów w słupkach lub płatkach


Porzeczki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do pucharków. Biszkopty drobno pokruszyć, wrzucić do miseczki. Słupki migdałowe uprażyć na patelni. Dodać do biszkoptów. Wymieszać. Posypać porzeczki.  

Serek waniliowy wymieszać z wiórkami kokosowymi i likierem. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do serka.

Gotowy krem rozłożyć do pucharków. Udekorować.

Do deseru można użyć inne owoce. Mogą być mrożone.

Smacznego! 




 

2 komentarze: