/ porcja dla 4 osób /
Jajka
są symbolem odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją Świąt
Wielkanocnych powinny znaleźć się na stole. Podajemy je na bardzo
wiele różnych sposobów... Dzisiaj przedstawię danie z jaj z
dodatkiem sosu.
Polecam!
Składniki:
- 8 jajek
- połowa papryki czerwonej
- 4 korniszony
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- sól,pieprz
Jajka
ugotować na twardo. Paprykę i korniszony obrać ze skórki, pokroić
w cienkie paseczki. Na patelni podsmażyć na rozgrzanym oleju i 1
łyżce masła do miękkości. Warzywa wyjąć.
Odłożyć kilka
paseczków papryki i korniszonów do przybrania.
Na patelnię dołożyć
1 łyżkę masła i mąkę. Dodać musztardy, podsmażyć nie
rumieniąc. Rozprowadzić śmietaną i winem. Włożyć warzywa i
zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sosem zalać obrane
ze skorupki, ciepłe jajka. Udekorować pozostawionymi warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz