ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

piątek, 15 marca 2013

Jajka w musztardowym sosie

/ porcja dla 4 osób /



     Jajka są symbolem odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją Świąt Wielkanocnych powinny znaleźć się na stole. Podajemy je na bardzo wiele różnych sposobów... Dzisiaj przedstawię danie z jaj z dodatkiem sosu.
Polecam!
 
Składniki:
  • 8 jajek 
  • połowa papryki czerwonej
  • 4 korniszony
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz

Jajka ugotować na twardo. Paprykę i korniszony obrać ze skórki, pokroić w cienkie paseczki. Na patelni podsmażyć na rozgrzanym oleju i 1 łyżce masła do miękkości. Warzywa wyjąć.
Odłożyć kilka paseczków papryki i korniszonów do przybrania.
Na patelnię dołożyć 1 łyżkę masła i mąkę. Dodać musztardy, podsmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić śmietaną i winem. Włożyć warzywa i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sosem zalać obrane ze skorupki, ciepłe jajka. Udekorować pozostawionymi warzywami.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz