Zupy przygotowywane za zakwasie pojawiają się na naszych stołach zazwyczaj od święta. Obecnie zakwas na żur jest ogólnie dostępny w sklepach. Jednak warto się pokusić i zrobić go w domu, gdyż nie jest to trudne. Taki zakwas przewyższa jakością, a żurek jest lepszy i ma nieprzeciętny smak. Gotowy przelewam do litrowych butelek po mleku. Podaję przepis wcześniej, żeby można było przetestować.
Polecam!
Składniki:
- 3-4 łyżki żytniej mąki
- 2 ząbki czosnku
- skórka razowego chleba
- 1/2 litra przegotowanej, letniej wody
Mąkę przesiać, wsypać do dużego słoika i zalać wodą. Wymieszać. Dodać czosnek i skórkę razowego chleba. Naczynie przykryć gazą, obwiązać gumką. Odstawić w ciepłe miejsce (np. koło kaloryfera) na 5-7 dni.
Gdy zakwas jest gotowy, należy zużyć go lub schować do lodówki.
Jeśli chcemy przygotowywać zakwas częściej, wtedy pozostawić trochę gotowego zakwas (ok.1/4 szklanki). Dodany do świeżego zakwasu, skróci proces zakwaszania do 3-4 dni.
Powodzenia!
Mój zakwas właśnie się robi. Nie mogę się doczekać, aby ugotować żurek według Twojego przepisu :) Zdjęcia są super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń