ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 28 lutego 2013

Zakwas na żur


  

     Zupy przygotowywane za zakwasie pojawiają się na naszych stołach zazwyczaj od święta. Obecnie zakwas na żur jest ogólnie dostępny w sklepach. Jednak warto się pokusić i zrobić go w domu, gdyż nie jest to trudne. Taki zakwas przewyższa jakością, a żurek jest lepszy i ma nieprzeciętny smak. Gotowy przelewam do litrowych butelek po mleku. Podaję przepis wcześniej, żeby można było przetestować.
Polecam!
      
Składniki:

  • 3-4 łyżki żytniej mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka razowego chleba
  • 1/2 litra przegotowanej, letniej wody


Mąkę przesiać, wsypać do dużego słoika i zalać wodą. Wymieszać. Dodać czosnek i skórkę razowego chleba. Naczynie przykryć gazą, obwiązać gumką. Odstawić w ciepłe miejsce (np. koło kaloryfera) na 5-7 dni.
Gdy zakwas jest gotowy, należy zużyć go lub schować do lodówki.
Jeśli chcemy przygotowywać zakwas częściej, wtedy pozostawić trochę gotowego zakwas (ok.1/4 szklanki). Dodany do świeżego zakwasu, skróci proces zakwaszania do 3-4 dni.
Powodzenia! 
 




1 komentarz:

  1. Mój zakwas właśnie się robi. Nie mogę się doczekać, aby ugotować żurek według Twojego przepisu :) Zdjęcia są super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń