Bardzo ważną rolę w dekoracji stołu odgrywają serwetki. W Święta polecam serwetki płócienne najlepiej lniane lub bawełniane. Dodają elegancji i szyku oraz podnoszą rangę przyjęcia. Warto w nie zainwestować :). Jest to wydatek kilkuletni. Najlepsze są serwetki białe, gdyż łatwo z nich wywabić plamy i połączyć z obrusem. Serwetę kładzie się na talerzu lub obok talerza z lewej strony. Można je pięknie składać. Dzisiaj podam jeden sposób, ale będzie więcej propozycji.
Polecam!
Serwetki do składania, powinny być kwadratowe i duże, co najmniej
50 x 50 centymetrów. Najlepsze są lniane i z mereżką. Przed
składaniem trzeba je wykrochmalić i wyprasować.
Aby
miały iskrzący połysk, przed prasowaniem należy zanurzyć na chwilę w mocno osolonej wodzie.
Kieszonka
Kieszonka
- Serwetkę rozłożyć na stole lewą stroną do góry. Złożyć na pół, następnie otrzymany prostokąt złożyć znów na pół, aby otrzymać kwadrat. Następnie położyć serwetkę tak, by luźne rogi serwetki były na górze.
- Jeden, wierzchni, górny róg serwetki zagiąć wzdłuż linii przerywanej w do dołu.
- Serwetkę odwrócić i uformować kieszonkę.
Gotowe :)
Powodzenia!
Prosty sposób, a świetnie wygląda tak złożona serwetka. Wykorzystam ten pomysł już w niedzielę:)
OdpowiedzUsuńPolecam, nie zawiedziesz się :)
OdpowiedzUsuń