ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

piątek, 22 marca 2013

Rzeżucha

      Przypominam, że to już „ostatni dzwonek” na wysiew rzeżuchy, by ją mieć na Święta Wielkanocne. Będzie jeszcze jedną ozdobą stołu i wnętrza....

Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocy - odradzającego się życia. Do Polski rzeżucha trafiła w XV wieku, natomiast w Grecji i Rzymie uprawiana była już w starożytności.

Zawiera witaminy A, B1, B2, B6,C, E, PP oraz łatwo przyswajalny jod, sole mineralne oraz olejki eteryczne. Rzeżucha posiada zatem dużo zalet, więc powinniśmy wysiewać i jeść nie tylko w Święta. Rzeżucha jest bardzo łatwa w hodowli, warto spróbować :)

Zapraszam!



Przygotuj:

  • 2 opakowania rzeżuchy (można kupić w każdym markecie)
  • szklanka
  • woda
  • wata lub lignina
  • talerz deserowy



Wykonanie:

Nasionka wsypać do szklanki i zalać letnią wodą. Zostawić na kilka godzin.

Na talerz rozłożyć watę. Lekko ją zwilżyć wodą. Wylać zawartość szklanki na watę i równomiernie rozsmarować nasionka na talerzu. Postawić w jasnym i ciepłym miejscu.
Należy codziennie rzeżuchę podlewać wodą (ważne).
Pierwsze kiełki pokażą się drugiego lub trzeciego dnia. Po ok. 6-10 dniach nadaje się do jedzenia.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz