ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 28 marca 2013

Kotlety wieprzowe w ciemnym sosie

/ porcja na 4 osoby/
   
     Ta potrawa to wspomnienie domu rodzinnego. Mama przyrządzała kotlety w sosie wyśmienicie :) Wspaniały aromat i smak, a ponadto łatwe i szybkie w wykonaniu. Na pewno znajdzie fanów....
Polecam!

Składniki:

  • 4 kotlety np. z karkówki, szynki
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel sosu sojowego ciemnego
  • 3 śliwki suszone bez pestek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • ocet balsamiczny 
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 l wody
  • tłuszcz do smażenia



Mięso umyć, osuszyć. Skropić octem balsamicznym. Natrzeć solą i pieprzem. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Cebule obrać i pokroić w piórka. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Śliwki pokroić w kostkę.

Rozgrzać tłuszcz na patelni. Włożyć kotlety i zrumienić je z dwóch stron. Przełożyć do rondla.

Cebulę, czosnek wrzucić na patelnie i zeszklić. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Wlać wodę, rozmieszać. Dodać musztardę, majeranek, sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Przelać do rondla, wrzucić śliwki. Dusić ok. 45 minut.

Można podawać z kaszą gryczaną lub kopytkami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz