/ porcja na 4 osoby/
Ta
potrawa to wspomnienie domu rodzinnego. Mama przyrządzała kotlety w
sosie wyśmienicie :) Wspaniały aromat i smak, a ponadto łatwe i
szybkie w wykonaniu. Na pewno znajdzie fanów....
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 4 kotlety np. z karkówki, szynki
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropel sosu sojowego ciemnego
- 3 śliwki suszone bez pestek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki musztardy
- ocet balsamiczny
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
- 1/2 l wody
- tłuszcz do smażenia
Mięso umyć,
osuszyć. Skropić octem balsamicznym. Natrzeć solą i pieprzem.
Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej
na pół godziny.
Cebule obrać i
pokroić w piórka. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Śliwki
pokroić w kostkę.
Rozgrzać tłuszcz
na patelni. Włożyć kotlety i zrumienić je z dwóch stron.
Przełożyć do rondla.
Cebulę, czosnek
wrzucić na patelnie i zeszklić. Oprószyć mąką, chwilę smażyć.
Wlać wodę, rozmieszać. Dodać musztardę, majeranek, sos sojowy.
Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Przelać do rondla, wrzucić
śliwki. Dusić ok. 45 minut.
Można podawać z
kaszą gryczaną lub kopytkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz