Rozpoczynam
serię przepisów na sosy do jajek, wędlin, mięs i drobiu. Nie może
ich zabraknąć na świątecznym stole, gdyż wzbogacają smak
potraw. Ponadto, podane w pięknych sosjerkach będą jednym z
elementów w dekoracji stołu.
Tradycyjny
przepis :) - sos tatarski, lubiany przez wszystkich. Przepis jest
prosty, warty wypróbowania. Można go robić i jeść nie tylko w
święta.
Sos
tatarski podaje się do jajek i wędlin.
Polecam!
Składniki:
- 5 ogórków konserwowych (średniej wielkości)
- 6 marynowanych grzybków*
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 cebula (średniej wielkości)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Ponadto
do przystrojenia:
- kilka ziaren zielonego pieprzu lub kaparów
- szczypiorek
Ogórki, grzybki i
cebulę drobno pokroić w kostkę. Jeśli cebula jest zbyt ostra,
przełożyć na sito i przelać gorącą, a następnie zimną wodą.
Posiekać szczypiorek na małe kawałki i wrzucić do pokrojonych
warzyw. Majonez, jogurt
i chrzan wymieszać, dodać do pozostałych
składników. Doprawić do smaku solą
i pieprzem. Wszystko
wymieszać.
Przechowywać w
lodówce. Sos jest smaczniejszy, gdy jest wcześniej zrobiony. Ja
robię go jeden dzień przed podaniem. Dekorować grubo posiekanym
zielonym pieprzem lub kaparami i szczypiorkiem.
Jeśli lubisz
zielony pieprz lub kapary, możesz je dodać do sosu (1 łyżeczkę
grubo posiekane).
* Można zamiast
grzybków użyć marynowane pieczarki.
Smacznego!
Wygląda i pewnie smakuje przepysznie :) W tym roku na pewno zagości na moim stole świątecznym. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuń