/ przepis na ok.70 szt. /
Kopytka to tradycja w
polskiej kuchni, a także w moim domu.
Są alternatywą dla
ziemniaków i makaronów. Uwielbiam je z różnymi
sosami ;-).
Przepis ten jest prosty i szybki. Można je zamrozić, jeśli
zachodzi taka potrzeba.
Polecam!
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki
obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące
utłuc,
lub przepuścić przez maszynkę. Ostudzić.
lub przepuścić przez maszynkę. Ostudzić.
Do
miski z ziemniaczaną masą dodać przesiane dwa rodzaje mąki, jajko
oraz
1 łyżeczkę soli. Rozmieszać do połączenia składników. Wyrabiać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, dodać jeszcze mąki.
1 łyżeczkę soli. Rozmieszać do połączenia składników. Wyrabiać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, dodać jeszcze mąki.
Podzielić
ciasto na pięć części. Na stolnicy, z każdej części, formować
wałeczki
o średnicy 2,5 – 3 cm. Lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać skośnie kawałki
o długości 2 cm.
o średnicy 2,5 – 3 cm. Lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać skośnie kawałki
o długości 2 cm.
Wkładać
do wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut, do wypłynięcia
na wierzch. Wyjąć.
na wierzch. Wyjąć.
Można
podawać z roztopionym masłem i szczypiorkiem, lub z dowolnym sosem
np. ciemnym sosem z kotletów wieprzowych (przepis tutaj), sosem pomidorowym, pieczarkowym itp.
Smacznego!
np. ciemnym sosem z kotletów wieprzowych (przepis tutaj), sosem pomidorowym, pieczarkowym itp.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz