ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

środa, 1 maja 2013

Kopytka


/ przepis na ok.70 szt. /

     Kopytka to tradycja w polskiej kuchni, a także w moim domu. 
Są alternatywą dla ziemniaków i makaronów. Uwielbiam je z różnymi 
sosami ;-). Przepis ten jest prosty i szybki. Można je zamrozić, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Polecam!

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące utłuc,
lub przepuścić przez maszynkę. Ostudzić.
Do miski z ziemniaczaną masą dodać przesiane dwa rodzaje mąki, jajko oraz
1 łyżeczkę soli. Rozmieszać do połączenia składników. Wyrabiać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, dodać jeszcze mąki.

Podzielić ciasto na pięć części. Na stolnicy, z każdej części, formować wałeczki 
o średnicy 2,5 – 3 cm. Lekko spłaszczyć. Nożem odkrawać skośnie kawałki 
o długości 2 cm.
Wkładać do wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut, do wypłynięcia 
na wierzch. Wyjąć.

Można podawać z roztopionym masłem i szczypiorkiem, lub z dowolnym sosem
np. ciemnym sosem z kotletów wieprzowych (przepis tutaj), sosem pomidorowym, pieczarkowym itp.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz