ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

sobota, 8 czerwca 2013

Gulasz wieprzowy z warzywami

/ porcja dla 4 osób /

     Dzisiaj przedstawiam przepis na danie jednogarnkowe. W przygotowaniu jest nieskomplikowane i szybkie. Do tego wspaniały smak i aromat. Dużym atutem potrawy są warzywa, które można zmieniać wg własnych upodobań. 
Z mięsa wieprzowego można użyć łopatki lub karkówki.
Polecam!

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • 750 ml wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz

Ponadto do przystrojenia:

  • szczypiorek


Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę. Rozgrzać olej 
w dużym rondlu, podsmażyć mięso. Oprószyć mąką, smażyć ok. 2 minut.
Wrzucić kostki rosołowe. Dolać wodę, rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić ok. 35 minut.
W tym czasie warzywa umyć, obrać. Paprykę pokroić w paseczki, marchew 
i pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na ćwiartki i pokroić w paski.
Włożyć do mięsa. Dodać przyprawy, musztardę i keczup. Dusić jeszcze przez 10-15 minut (do miękkości warzyw).
Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Można podawać z kopytkami, makaronem lub ryżem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie... tylko potrzebna łyżka, aby sięgnąć po gulasz. Wspaniale smakuje, był zrobiony na obiad. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń