Często do zup, sałatek,
czy zapiekanek... używa się ryż biały gotowany
na sypko. Wypróbowałam wiele sposobów gotowania ryżu. Moim ulubionym
i niezawodnym jest przepis gotowania ryżu w dużej ilości wody. Nigdy się
nie przypalił :), żadne ziarenko nie było sklejone. Nasze babcie gotowały ryż
i wkładały w pierzyny. Można także kupować ryż w torebkach przygotowanych do gotowania. Każdy sposób jest dobry, tylko trzeba go wypróbować i wybrać dla siebie najlepszy.
Polecam!
na sypko. Wypróbowałam wiele sposobów gotowania ryżu. Moim ulubionym
i niezawodnym jest przepis gotowania ryżu w dużej ilości wody. Nigdy się
nie przypalił :), żadne ziarenko nie było sklejone. Nasze babcie gotowały ryż
i wkładały w pierzyny. Można także kupować ryż w torebkach przygotowanych do gotowania. Każdy sposób jest dobry, tylko trzeba go wypróbować i wybrać dla siebie najlepszy.
Polecam!
Ryż jest rośliną zbożową. Jego ziarna zaliczają się do produktów o wysokiej wartości dietetycznej.
Najczęściej spotykany to ryż biały zwany też łuskanym lub polerowanym.
Jest pozbawiony otrąb i łusek wokół ziarna. Występuje drobno-, średnio-, i długoziarnisty.
Ryż brązowy naturalny pozbawiony jest niejadalnej łuski wokół ziarna jednak zawiera kilka warstw otrąb.
Ryż basmati to aromatyczny, bardzo smaczny ryż pochodzący z Pakistanu i Indii.
Dziki ryż to nasiona
jednego z gatunku trawy rosnącej w Ameryce Północnej. Ma orzechowy
smak.
Ryż przyrządza się na
najróżniejsze sposoby. Nie dziwi to nikogo, gdyż jest głównym
pożywieniem dla ponad połowy ludności świata. Najprostszym
sposobem urozmaicenia zwykłego, gotowanego ryżu jest zastąpienie
wody rosołem wołowym, z kurczaka, sokiem z warzyw lub owocowym.
Można też zmienić kolor ziaren ryżu przez dodanie kurkumy lub
szafranu. Ryż w trakcie przyrządzania trzykrotnie zwiększa
objętość.
Oto kilka sposobów
podstawowego gotowania ryżu białego na sypko.
- wsypać1 szklankę ryżu do 6 szklanek wrzącej, osolonej wody. Przemieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (czas zależny od gatunku ryżu ok. 20 minut) okresowo mieszając. Odcedzić. Można przelać zimną, przegotowaną wodą.
- 1 szklankę ryżu wsypać do 3 szklanek wrzącej, osolonej wody. Wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu (ok.20 minut) co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie całą wodę. Uważać, aby ryż się nie przypalił.
- 1 szklankę ryżu wsypać do 3 szklanek wrzącej, osolonej wody. Zagotować mieszając. Garnek szczelnie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC na ok. 20-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz