ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

niedziela, 9 czerwca 2013

Sos czekoladowy


/ 1/2 szklanki /

     Szybki i prosty sos czekoladowy. Jest aksamitny, pięknie błyszczy, 
a ponadto pyszny. Prawdziwie czekoladowy. Można go zrobić wcześniej 
i przechować w lodówce. Przed podaniem podgrzać i lekko schłodzić. 
Na pewno sprawi,że zwykły deser lub lody nabiorą wykwintności :-) 
Gdy raz się spróbuje, chce się więcej...
 Polecam!

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao (ciemne)
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła


Czekoladę pokruszyć i roztopić w garnku do gotowania na parze. Dodać kakao, mleko, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło, wymieszać.

Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć mlekiem do pożądanej konsystencji.

Sos czekoladowy podawać do deserów, ciast i lodów.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Zrobiłam go do lodów. Znajomi byli zachwyceni :D.

    OdpowiedzUsuń