ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

piątek, 31 maja 2013

Cukinia faszerowana

/ porcja dla 4 osób /

     W większości domów, również u mnie, w codziennym menu, mięsa 
i warzywa są podstawowym składnikiem. Poniżej podaję prosty i szybki przepis na cukinię faszerowaną, który można modyfikować wg własnego uznania. Jest miękka, delikatna, pachnąca warzywami i serem. Lubię piec 
z bulionem wołowym, nadaje cukinii lepszy smak, można także użyć bulion drobiowy lub warzywny. Zamiast żółtej papryki można dodać czerwoną :-)
Cukinia faszerowana idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Sprawdza 
się również na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi.
Polecam!

Składniki:

  • 4 cukinie (ok. 20 cm długości)
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 125 g sera żółtego
  • 1 duży pomidor
  • 300 ml bulionu wołowego z kostki
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz


Cukinie umyć, odkroić zgrubienie (pozostałość po łodydze). Przekroić wzdłuż 
na pół, wybrać część miąższu, który należy odłożyć. Wydrążone połówki cukinii lekko posolić.
Paprykę umyć, obrać ze skórki. Pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidor umyć i pokroić w kostkę. Wydrążony miąższ 
z cukinii pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone. Poddusić mięso, aż zmieni kolor. Dodać posiekane warzywa, paprykę słodką i ostrą, oregano oraz sól i pieprz 
do smaku. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
W tym czasie przygotować bulion wołowy: rozpuścić 1 kostkę w 300 ml gorącej wody.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać.
Połówki cukinii odsączyć z powstałego soku. Poukładać na dużej, głębokiej brytfannie (25 x 36 cm). Nałożyć farsz na wydrążone cukinie. Delikatnie wlać bulion. Piec w nagrzanym piekarniku do 200ºC przez 30 minut.
Następnie cukinie posypać serem i szczypiorkiem. Dodatkowo piec jeszcze 
10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek.
Podawać z bagietką.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, tylko się częstować. Na pewno zrobię. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Jak zrobisz na pewno się nie zawiedziesz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń