/ porcja dla 4 osób /
W większości domów,
również u mnie, w codziennym menu, mięsa
i warzywa są
podstawowym składnikiem. Poniżej podaję
prosty i szybki przepis na cukinię faszerowaną, który można modyfikować wg własnego
uznania. Jest
miękka, delikatna, pachnąca warzywami i serem. Lubię piec
z bulionem wołowym, nadaje cukinii lepszy smak,
można także użyć bulion drobiowy lub warzywny. Zamiast żółtej papryki
można dodać czerwoną :-)
Cukinia faszerowana
idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Sprawdza
się również
na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 4 cukinie (ok. 20 cm długości)
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 125 g sera żółtego
- 1 duży pomidor
- 300 ml bulionu wołowego z kostki
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Cukinie
umyć, odkroić zgrubienie (pozostałość po łodydze). Przekroić
wzdłuż
na pół, wybrać część miąższu, który należy
odłożyć. Wydrążone połówki cukinii lekko posolić.
Paprykę
umyć, obrać ze skórki. Pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i
czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
Wydrążony miąższ
z cukinii pokroić w kostkę.
Na
patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone. Poddusić mięso,
aż zmieni kolor. Dodać posiekane warzywa, paprykę słodką i
ostrą, oregano oraz sól i pieprz
do smaku. Dusić na małym ogniu
ok. 10 minut.
W
tym czasie przygotować bulion wołowy: rozpuścić 1 kostkę w 300
ml gorącej wody.
Ser
żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekać.
Połówki
cukinii odsączyć z powstałego soku. Poukładać na dużej,
głębokiej brytfannie (25 x 36 cm). Nałożyć farsz na wydrążone
cukinie. Delikatnie wlać bulion. Piec w nagrzanym piekarniku do
200ºC
przez 30 minut.
Następnie cukinie posypać serem i szczypiorkiem. Dodatkowo piec jeszcze
Następnie cukinie posypać serem i szczypiorkiem. Dodatkowo piec jeszcze
10
minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na
półmisek.
Podawać
z bagietką.
Smacznego!
Piękne zdjęcia, tylko się częstować. Na pewno zrobię. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jak zrobisz na pewno się nie zawiedziesz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń