ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

środa, 19 czerwca 2013

Pierogi leniwe

/porcja dla 4 osób /

     Najlepsze i najprostsze pierogi „pod słońcem”. Są one wspomnieniem 
mojego domu rodzinnego. Bardzo je lubię, zapach roztopionego masełka 
i cynamonu :-).  Są mięciutkie, słodkie, ... po prostu pyszne. 
Można zrobić je na wytrawnie, wystarczy nie wsypać cukru pudru i cukru waniliowego.
Polecam.

Składniki:
  • 450 g twarogu
  • 2 jajka
  • 300 ml mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Twaróg przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Można również dobrze rozgnieść widelcem lub blenderem.
Do miski z twarogiem dodać pozostałe składniki. Zagnieść na jednolitą masę (może się trochę lepić). Stolnicę lub blat posypać mąką. Z ciasta odrywać porcje,  z których formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Nożem lekko spłaszczyć każdy wałeczek. Następnie kroić ukośne pierogi.
Wrzucać na wrzątek, gotować kilka minut, do wypłynięcia. Wyjąć.

Podawać z roztopionym masłem, posypane cynamonem i cukrem. Można również z gęstą śmietaną i cukrem.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Moje ulubione :) robię podobnie, ale na pewno wypróbuje ten przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń