/porcja dla 4 osób /
Najlepsze i najprostsze
pierogi „pod słońcem”. Są one wspomnieniem
mojego domu
rodzinnego. Bardzo je lubię, zapach roztopionego masełka
i
cynamonu :-). Są mięciutkie, słodkie, ... po prostu pyszne.
Można zrobić je na wytrawnie, wystarczy nie wsypać cukru pudru i cukru waniliowego.
Można zrobić je na wytrawnie, wystarczy nie wsypać cukru pudru i cukru waniliowego.
Polecam.
Składniki:
- 450 g twarogu
- 2 jajka
- 300 ml mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Twaróg przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć
przez sito. Można również dobrze rozgnieść widelcem lub
blenderem.
Do miski z twarogiem dodać pozostałe składniki.
Zagnieść na jednolitą masę (może się trochę lepić). Stolnicę
lub blat posypać mąką. Z ciasta odrywać porcje, z których
formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Nożem lekko spłaszczyć
każdy wałeczek. Następnie kroić ukośne pierogi.
Wrzucać na wrzątek, gotować kilka minut, do
wypłynięcia. Wyjąć.
Podawać z roztopionym masłem, posypane cynamonem i
cukrem. Można również z gęstą śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Moje ulubione :) robię podobnie, ale na pewno wypróbuje ten przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń