/ porcja na 4 osoby /
Podstawowy, niezawodny przepis na
kurczaka pieczonego w całości. Kurczak jest smakowicie soczysty,
aromatyczny.... Tak upieczonego można wykorzystać jako danie
obiadowe lub do sałatek. Schłodzone i pocięte
w plasterki piersi
nadają się również na kanapki.
Do pieczenia kurczaka
używam brytfanny z rusztem. Można upiec kurczaka na różnie.
Polecam :)
Składniki:
- 1 kurczak (ok.1,5 kg)
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki gorącej wody
Kurczaka dokładnie
umyć pod bieżącą wodą (także wewnątrz). Osuszyć papierowym
ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Skropić sokiem
z
cytryny. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać
do 200ºC.
Przyprawę warzywną
rozpuścić w gorącej wodzie. Kurczaka przetrzeć olejem
i ułożyć w brytfannie piersią do góry. Skropić bulionem. Wstawić do piekarnika.
Po 20 minutach
pieczenia, temperaturę zmniejszyć do 160ºC. Piec następne
25
minut.
Następnie obrócić
kurczaka grzbietem do góry i piec dalsze 45 minut. W trakcie
pieczenia kurczaka polewać wytworzonym sosem.
Piekarnik wyłączyć,
pozostawić kurczaka w piekarniku przez 5-10 minut. Wyjąć
i pokroić
na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz