ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 20 czerwca 2013

Kurczak pieczony


/ porcja na 4 osoby /

     Podstawowy, niezawodny przepis na kurczaka pieczonego w całości. Kurczak jest smakowicie soczysty, aromatyczny.... Tak upieczonego można wykorzystać jako danie obiadowe lub do sałatek. Schłodzone i pocięte 
w plasterki piersi nadają się również na kanapki.
Do pieczenia kurczaka używam brytfanny z rusztem. Można upiec kurczaka  na różnie.
Polecam :)


Składniki:
  • 1 kurczak (ok.1,5 kg)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  •  1/2 szklanki gorącej wody

Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą (także wewnątrz). Osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Skropić sokiem
 z cytryny. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Przyprawę warzywną rozpuścić w gorącej wodzie. Kurczaka przetrzeć olejem 
i ułożyć w brytfannie piersią do góry. Skropić bulionem. Wstawić do piekarnika.
Po 20 minutach pieczenia, temperaturę zmniejszyć do 160ºC. Piec następne 
25 minut.
Następnie obrócić kurczaka grzbietem do góry i piec dalsze 45 minut. W trakcie pieczenia kurczaka polewać wytworzonym sosem.
Piekarnik wyłączyć, pozostawić kurczaka w piekarniku przez 5-10 minut. Wyjąć 
i pokroić na kawałki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz