/ 6 słoików 900 ml /
Sezon na czereśnie w
pełni. Najbardziej smakują świeże, a najlepiej zrywane prosto z drzewa :-). Można
także przygotować ciasto, deser lub kompot. Warto również
zatrzymać wyrafinowany, niepowtarzalny smak i aromat czereśni na
krótkie i zimne dni zimy w kompotach. Zatem do pracy....
Zapraszam.
Składniki:
- 3 kg czereśni
- 250 g cukru
- sok z 1 dużej cytryny
- laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
- 1 1/2 l wody
Czereśnie
umyć, wydrylować. Włożyć do sterylnych słoików.
Wodę
zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i laską wanilii. Gotować do
czasu rozpuszczenia się cukru. Wyjąć laskę wanilii. Gorącym
syropem zalać owoce. Słoiki zamknąć.
Kompoty
pasteryzować, w zależności od wielkości słoików, 25-30 minut
w
temperaturze 90º
C ( wystarczy jak woda „mruga”).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz