ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

wtorek, 25 czerwca 2013

Kompot z czereśni

/ 6 słoików 900 ml /

     Sezon na czereśnie w pełni. Najbardziej smakują świeże, a najlepiej zrywane prosto z drzewa :-). Można także przygotować ciasto, deser lub kompot. Warto również zatrzymać wyrafinowany, niepowtarzalny smak i aromat czereśni na krótkie i zimne dni zimy w kompotach. Zatem do pracy....
Zapraszam.


Składniki:
  • 3 kg czereśni
  • 250 g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny
  • laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • 1 1/2 l wody

Czereśnie umyć, wydrylować. Włożyć do sterylnych słoików.
Wodę zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i laską wanilii. Gotować do czasu rozpuszczenia się cukru. Wyjąć laskę wanilii. Gorącym syropem zalać owoce. Słoiki zamknąć.
Kompoty pasteryzować, w zależności od wielkości słoików, 25-30 minut 
w temperaturze 90º C ( wystarczy jak woda „mruga”).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz