Najprostsze ciasto, które
wychodzi zawsze i nie trzeba piec. Smakuje rewelacyjne... i za każdym
razem może być inne. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne
owoce. Na pewno będziecie zadowoleni. Pysznie smakuje również
następnego dnia :)
Polecam.
Składniki
na mus rabarbarowy:
- 500 g rabarbaru
- 1 galaretka truskawkowa
- 3 łyżki cukru
- 150 ml wody
Składniki
na masę śmietankową:
- 250 ml śmietany 30%*
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Ponadto:
- 50 g biszkoptów podłużnych (6szt.)
Rabarbar
obrać ze skórki. Pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm. Przełożyć
do garnka, dodać cukier i wodę. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu (rabarbar nie powinien się całkowicie rozgotować).
do garnka, dodać cukier i wodę. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu (rabarbar nie powinien się całkowicie rozgotować).
Na
koniec wsypać galaretkę, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Na
dnie prostokątnej keksówki (27x11 cm) rozłożyć biszkopty. Na biszkopty
wyłożyć mus rabarbarowy. Odstawić do lodówki.
Żelatynę
rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić.
Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno ( nie za długo ubijać, gdyż się
zwarzy). Następnie, cały czas mieszając, dodawać po 1 łyżce
cukier puder. Wlać wystudzoną żelatynę.
Ubitą
śmietanę przełożyć na mus rabarbarowy. Wyrównać. Całość
wstawić
do lodówki na około 3 godziny.
Przed
podaniem ciasto można polać sosem czekoladowym lub posypać wiórkami czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz