ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

środa, 19 czerwca 2013

Ciasto rabarbarowo – śmietankowe


     Najprostsze ciasto, które wychodzi zawsze i nie trzeba piec. Smakuje rewelacyjne... i za każdym razem może być inne. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce. Na pewno będziecie zadowoleni. Pysznie smakuje również następnego dnia :)
Polecam.

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml wody

Składniki na masę śmietankową:

  • 250 ml śmietany 30%*
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Ponadto:

  • 50 g biszkoptów podłużnych (6szt.)


Rabarbar obrać ze skórki. Pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm. Przełożyć 
do garnka, dodać cukier i wodę. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu (rabarbar nie powinien się całkowicie rozgotować).
Na koniec wsypać galaretkę, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Na dnie prostokątnej keksówki (27x11 cm) rozłożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć mus rabarbarowy. Odstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ( nie za długo ubijać, gdyż się zwarzy). Następnie, cały czas mieszając, dodawać po 1 łyżce cukier puder. Wlać wystudzoną żelatynę.
Ubitą śmietanę przełożyć na mus rabarbarowy. Wyrównać. Całość wstawić 
do lodówki na około 3 godziny.

Przed podaniem ciasto można polać sosem czekoladowym lub posypać wiórkami czekolady.

Smacznego!

* Śmietana kremowa do ubicia powinna być schłodzona poniżej 10 ºC.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz