/ porcja dla 4 osób /
Podaję drugi przepis
na zupę szczawiową, która też jest specjalnością polskiej
kuchni. W wersji kremu, nie potrzeba już podawać jajek do zupy,
żółtka spełniają tą samą rolę. Smaczku dodaje szynka... Zupa
może być także wykwintnym daniem na każdą okazję.
Polecam.
Polecam.
Składniki:
- 300 g szczawiu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 1/2 szklanki rosołu
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 100 g szynki wędzonej, gotowanej
Szczaw
oczyścić i dokładnie umyć. Osuszyć na sitku. Pociąć w cienkie
paski.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić szczaw.
Mieszając, chwilę smażyć.
Dodać 1/2 szklanki rosołu, sok z
cytryny i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu ok. 5 minut.
Następnie szczaw zmiksować blenderem na krem, ale nie całkowicie.
Wlać resztę rosołu. Doprowadzić do wrzenia.
Śmietanę i żółtka przełożyć do kubka, roztrzepać. Dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać
Śmietanę i żółtka przełożyć do kubka, roztrzepać. Dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać
i podgrzać.
Szynkę
pokroić w paseczki. Do każdej porcji zupy dodać szynkę.
Smacznego!
Witam Panią, zrobiłem zupę, jestem zadowolony, bo wyszła smaczna. Pierwszy raz gotowałem jako zupę krem z szynką. Powodzenia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała, zapraszam do przyrządzenia innych moich potraw i o komentarz. Powodzenia :)
OdpowiedzUsuń