ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zupa szczawiowa krem

/ porcja dla 4 osób /

     Podaję drugi przepis na zupę szczawiową, która też jest specjalnością polskiej kuchni. W wersji kremu, nie potrzeba już podawać jajek do zupy, żółtka spełniają tą samą rolę. Smaczku dodaje szynka... Zupa może być także wykwintnym daniem na każdą okazję.
Polecam.

Składniki:

  • 300 g szczawiu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 1/2 szklanki rosołu
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 100 g szynki wędzonej, gotowanej

Szczaw oczyścić i dokładnie umyć. Osuszyć na sitku. Pociąć w cienkie paski. 
W garnku rozpuścić masło, wrzucić szczaw. Mieszając, chwilę smażyć. 
Dodać 1/2 szklanki rosołu, sok z cytryny i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie szczaw zmiksować blenderem na krem, ale nie całkowicie. Wlać resztę rosołu. Doprowadzić do wrzenia.
Śmietanę i żółtka przełożyć do kubka, roztrzepać. Dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać 
i podgrzać.
Szynkę pokroić w paseczki. Do każdej porcji zupy dodać szynkę.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Witam Panią, zrobiłem zupę, jestem zadowolony, bo wyszła smaczna. Pierwszy raz gotowałem jako zupę krem z szynką. Powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowała, zapraszam do przyrządzenia innych moich potraw i o komentarz. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń