/ ok. 1 1/2 litra soku /
Sezon letni w pełni.
Owoców coraz więcej. Warto pomyśleć o „zamknięciu lata w
słoikach” :-). Sok z czarnej porzeczki przygotowuję w sokowniku.
Jest o wiele szybciej. Gotowanie w sokowniku trwa około 2 godziny.
Sok
jest pyszny, bez żadnych konserwantów. Wystarczy otworzyć
słoiczek, rozcieńczyć i delektować się smakiem....
Polecam.
Składniki:
- 3 kg czarnych porzeczek
- ok. 375 g cukru
Czarne
porzeczki umyć, odszypułkować. Włożyć do górnej części
sokownika.
W dolnej części sokownika wlać wodę (ok. 3/4 garnka).
W trakcie gotowania należy sprawdzać ilość wody.
Sokownik
umieścić na gazie. Gdy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć
zmniejszyć płomień. Po około 1 1/2 godziny wężykiem popłynie
sok
do podstawionego naczynia. Gotować do czasu wypływania soku.
Następnie
odmierzyć ilość otrzymanego soku. Przelać do rondelka*.
Na
każdy litr soku dodać 250 g cukru.
Zagotować.
Gorący sok wlać do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcić.
Nie potrzeba pasteryzować.
Smacznego!
* Sok jest dość gęsty.
Można go przed zagotowaniem rozcieńczyć wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz