ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

poniedziałek, 22 lipca 2013

Sok z czarnej porzeczki

/ ok. 1 1/2 litra soku /

     Sezon letni w pełni. Owoców coraz więcej. Warto pomyśleć o „zamknięciu lata w słoikach” :-). Sok z czarnej porzeczki przygotowuję w sokowniku. 
Jest o wiele szybciej. Gotowanie w sokowniku trwa około 2 godziny. Sok 
jest pyszny, bez żadnych konserwantów. Wystarczy otworzyć słoiczek, rozcieńczyć i delektować się smakiem....
Polecam.

Składniki:
  • 3 kg czarnych porzeczek
  • ok. 375 g cukru

Czarne porzeczki umyć, odszypułkować. Włożyć do górnej części sokownika. 
W dolnej części sokownika wlać wodę (ok. 3/4 garnka). W trakcie gotowania należy sprawdzać ilość wody.
Sokownik umieścić na gazie. Gdy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć zmniejszyć płomień. Po około 1 1/2 godziny wężykiem popłynie sok 
do podstawionego naczynia. Gotować do czasu wypływania soku.

Następnie odmierzyć ilość otrzymanego soku. Przelać do rondelka*.
Na każdy litr soku dodać 250 g cukru.
Zagotować. Gorący sok wlać do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcić. 
Nie potrzeba pasteryzować. 
 
Smacznego!
  
* Sok jest dość gęsty. Można go przed zagotowaniem rozcieńczyć wodą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz