ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

niedziela, 26 maja 2013

Klopsiki z ryżem

/ przepis na 15 szt /

     Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Są bardzo smaczne, mięciutkie i całe pomidorowe :-) Sosu nie ma potrzeby zagęszczać, sam gęstnieje od ryżu. Warto spróbować.
Polecam!

 
Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (może być mieszane) 
  • 3/4 szklanki surowego ryżu długoziarnistego
  • 1/4 szklanki kaszy manny 
  • 2 jajka 
  • 1 cebula drobno pokrojona 
  • sól, pieprz

Składniki na sos:
  • 1 1/2 l rosołu lub bulionu z kostki 
  • 150 g koncentratu pomidorowego  
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej 
  • 1 posiekany ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki lubczyku 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki bazylii  
  • 1 liść laurowy 
  • 5 ziaren pieprzu 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz mielony


Ponadto do dekoracji:

  • świeże listki bazylii

 
Mięso mielone, ryż, kaszę mannę, cebulę, jajka oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Uformować kulki o średnicy 4-5 cm. 
 
W dużym garnku przygotować z podanych składników sos pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia. Sos gotować 5 minut. Następnie włożyć klopsiki. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, aż ryż będzie miękki.
 
Ułożyć na półmisku, przybrać świeżą bazylią.   

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jestem zachwycona. Przepis łatwy i tani. Miałam klopsiki na dwa obiady... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja przyrządzę w środę :) wyglądają przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń