/ przepis na 15 szt /
Szybkie i łatwe w
przygotowaniu. Są bardzo smaczne, mięciutkie i całe pomidorowe :-)
Sosu nie ma potrzeby zagęszczać, sam gęstnieje od ryżu. Warto
spróbować.
Polecam!
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (może być mieszane)
- 3/4 szklanki surowego ryżu długoziarnistego
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- 1 cebula drobno pokrojona
- sól, pieprz
Składniki
na sos:
- 1 1/2 l rosołu lub bulionu z kostki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz mielony
Ponadto
do dekoracji:
- świeże listki bazylii
Mięso
mielone, ryż, kaszę mannę, cebulę, jajka oraz przyprawy dokładnie
wymieszać. Uformować kulki o średnicy 4-5 cm.
W
dużym garnku przygotować z podanych składników sos pomidorowy.
Doprowadzić do wrzenia. Sos gotować 5 minut. Następnie włożyć
klopsiki. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, aż ryż będzie
miękki.
Ułożyć
na półmisku, przybrać świeżą bazylią.
Smacznego!
Jestem zachwycona. Przepis łatwy i tani. Miałam klopsiki na dwa obiady... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa ja przyrządzę w środę :) wyglądają przepysznie!!!
OdpowiedzUsuń