ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

niedziela, 19 maja 2013

Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowo - serowym

/ porcja dla 4 osób /

      Gdy na dworze piękna pogoda, nikt nie ma ochoty przebywać w domu. 
 A tym bardziej w kuchni i przygotowywać pracochłonne potrawy :)  Warto     pomyśleć o makaronach. Wystarczy do ugotowanego makaronu dodać sos,
by zrobić szybki i smaczny obiad. Poniższy przepis jest tego przykładem. Użyłam makaronu penne, który jest znany i popularny na całym świecie. Pochodzi z Włoch, z regionu Kampanii. Do sosu użyłam serka topionego emmentaler, ale można dodać  inny,  jaki się lubi :-) 
Polecam!
 
Składniki:

  • 250 g makaronu penne (rurki skośnie krojone)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej lub żółtej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • 1 serek topiony (100 g) 
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • sól, pieprz


Ponadto do przystrojenia:

  • świeża bazylia


W garnku z osoloną wodą ugotować (al dente) makaron i odcedzić. 
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą warzywną.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.
Rozgrzać olej i masło w dużym rondlu. Podsmażyć na nich kurczaka, aż się lekko przyrumieni. Dodać pieczarki, cebulę i paprykę. Podsmażyć do miękkości. Dodać przyprawy.
Śmietanę wymieszać z mlekiem. Wlać do rondla. Włożyć serek topiony. Mieszać do czasu roztopienia się serka. Dusić na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut.
Do sosu włożyć makaron i dokładnie wymieszać.  

Makaron wyłożyć na talerze i udekorować bazylią.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wczoraj zrobiłam :D. Wszyscy byli zachwyceni. Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń