/ porcja dla 4 osób /
Zbliża się weekend.
Warto zaplanować wycieczkę za miasto. Można nazbierać kwiaty
mniszka lekarskiego na miód, szczawiu na zupę.... Szczawiowa z
takiego szczawiu jest pyszna. O wiele, wiele lepsza niż z przecieru
kupowanego w sklepie. Zupa szczawiowa to wielowiekowa polska
tradycja. Przepis łatwy i szybki. Dla mnie jest wiosenną, majową
zupą :-)
Polecam!
Składniki:
- 160 g szczawiu
- 2 łyżki masła
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 3 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 4 jajka
Szczaw
oczyścić i dokładnie umyć. Osuszyć na sitku.
Ziemniaki
obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Ugotować do miękkości
w
osolonej wodzie ( ok. 10-15 minut). Odcedzić.
Jajka
umyć i ugotować na twardo.
W
tym czasie szczaw pociąć w cienkie paski. W drugim garnku rozpuścić
masło, wrzucić szczaw. Mieszając, chwilę smażyć. Dodać pół
szklanki rosołu, sok z cytryny i
ziele angielskie. Dusić na małym ogniu ok. 5 minut.
Następnie
wlać resztę rosołu, dodać ugotowane ziemniaki. Doprowadzić
do
wrzenia. Śmietanę przełożyć do kubka, dodać kilka łyżek
gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić solą i
pieprzem do smaku.
Do
każdej porcji zupy włożyć przekrojone na pół jajko.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz