ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

piątek, 17 maja 2013

Zupa szczawiowa

/ porcja dla 4 osób /

      Zbliża się weekend. Warto zaplanować wycieczkę za miasto. Można nazbierać kwiaty mniszka lekarskiego na miód, szczawiu na zupę.... Szczawiowa z takiego szczawiu jest pyszna. O wiele, wiele lepsza niż z przecieru kupowanego w sklepie. Zupa szczawiowa to wielowiekowa polska tradycja. Przepis łatwy i szybki. Dla mnie jest wiosenną, majową zupą :-)
Polecam!

 
Składniki:

  • 160 g szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 4 jajka

Szczaw oczyścić i dokładnie umyć. Osuszyć na sitku.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Ugotować do miękkości 
w osolonej wodzie ( ok. 10-15 minut). Odcedzić.
Jajka umyć i ugotować na twardo.

W tym czasie szczaw pociąć w cienkie paski. W drugim garnku rozpuścić masło, wrzucić szczaw. Mieszając, chwilę smażyć. Dodać pół szklanki rosołu, sok z cytryny i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu ok. 5 minut.

Następnie wlać resztę rosołu, dodać ugotowane ziemniaki. Doprowadzić 
do wrzenia. Śmietanę przełożyć do kubka, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do każdej porcji zupy włożyć przekrojone na pół jajko.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz