ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 23 maja 2013

Sałatka z paluszków krabowych

/ porcja dla 4 osób /
  
    Sałatka szybka i prosta do zrobienia, a ponadto wykwintna. Jest lekka 
i wytrawna. Pysznie smakuje. Może być jako jedno z dań na uroczystą kolację, gdyż można przygotować ją wcześniej. Sałatkę przyprawiam solą morską, lepiej wydobywa smak paluszków...
Polecam!

Składniki:

  • 200 g paluszków krabowych
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia lub przelać zimną wodą. Pokroić nitki na długość
5-6 cm.
Paluszki krabowe lekko rozmrozić. Pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm.
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać.
Majonez połączyć z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać.
Sałatkę wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować gałązką koperku.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Właśnie szukałam przepisu na sałatkę. Zrobiłam ją i jest pyszna. Polecam :D

    OdpowiedzUsuń