ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

poniedziałek, 13 maja 2013

Miód z mniszka lekarskiego


/ 4 słoiczki 250 ml /

     Wiosna rozkwitła :)  Na łąkach zrobiło się żółto od mniszka lekarskiego. 
To oznacza, że nadszedł czas na „warzenie” miodu z mniszka. Inna nazwa tej rośliny to mlecz, dmuchawiec, mlecznica. Kwiaty zbiera się  w maju i czerwcu, w suche i słoneczne dni. Miód przygotowuję  od kilku lat ;-) Smakuje podobnie jak miód pszczeli, a ponadto jest zdrowy. Kwiaty mniszka mają działanie przeciwzapalne, uodparniające, a także żółciopędne i żółciotwórcze,
i moczopędne. Zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Posiadają wiele witamin. To niektóre z cennych właściwości.  
Gdy mam ochotę na słodkości, chętnie sięgam również po ten miód....
Polecam!

Składniki:

  • 250 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 800 ml gorącej wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Żółte płatki mniszka oderwać od szypułek i  wrzucić do miski. Zalać gorącą wodą. Odstawić na półtorej godziny.
Następnie przecedzić powstały sok przez gęste sito. Płatki wyrzucić
Do otrzymanego płynu wsypać cukier i wlać sok z cytryny (bez pestek). 
Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Gorący miód przelać do wyparzonych słoiczków i zamknąć. Nie trzeba pasteryzować.

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz