ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

sobota, 11 maja 2013

Galaretka z nóżek wieprzowych

/ 12 porcji /

     Galaretka z nóżek wieprzowych to tradycyjne „zimne nóżki”. Przepis tani
 i prosty w wykonaniu, lecz nie można napisać, że szybki :-).  Smak rekompensuje czas poświęcony na przygotowanie potrawy. Idealnie nadaje się jako przystawka na spotkania rodzinne lub imprezy towarzyskie.
Polecam!

Składniki:

  • 50 dag nóżek wieprzowych
  • 1 kg golonki
  • 25 dag chudej wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • pieprz mielony
  • sól
  • natka pietruszki

Ponadto do przystrojenia:

  • cytryna
  • natka pietruszki

Nóżki i golonki dokładnie umyć. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby wszystkie składniki były całkowicie przykryte. Zagotować. Zebrać szumowinę łyżką cedzakową. 
Dodać sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe. 
Warzywa obrać. Pietruszkę i seler pokroić, marchewki przeciąć na pół (w poprzek). Cebulę przypiec nad palnikiem lub przyrumienić na suchej patelni. Włożyć 
do garnka.
 Gotować na niewielkim płomieniu ok. 3-4 godzin. Mięso powinno oddzielać się 
od kości. Marchewki gotować do miękkości, wyjąć wcześniej z wywaru (po ok. 30 minutach gotowania).

Mięso i pozostałe warzywa wyjąć z garnka. Warzywa wykorzystać do innej potrawy. Mięso pozostawić do ostygnięcia. Wywar przecedzić przez gęste sito. Marchewkę pokroić w krążki. Natkę pietruszki posiekać.
Mięso obrać z kości, pokroić w kostkę. Włożyć do wywaru. Dodać sól i pieprz mielony do smaku. Szybko doprowadzić do wrzenia.
Na dnie salaterek ułożyć plasterki marchewki i natkę pietruszki. Zalać wywarem 
z mięsem. Odstawić do zastygnięcia. 

Przed podaniem zdjąć skrzepnięty tłuszcz z powierzchni galaretki. Wyłożyć 
na półmisek, odwracając salaterki do góry dnem. Przybrać cytryną i natką pietruszki. 
Podawać z sokiem z cytryny, octem lub chrzanem.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz