Ta sałatka jest jedną
z ulubionych, którą podaję do dań z wołowiny, wieprzowiny oraz
drobiu. Na niepowtarzalny, winny smak. Sałatka jest
nie tylko przyjemnością dla podniebienia, ale także dla oczu. Ma
piękny kolor.
Gdy mam zamiar przygotować taką sałatkę, czerwoną kapustę kupuję średniej wielkości. Nadmiar zrobionej sałatki pasteryzuję i mam do kilku obiadów :)
Gdy mam zamiar przygotować taką sałatkę, czerwoną kapustę kupuję średniej wielkości. Nadmiar zrobionej sałatki pasteryzuję i mam do kilku obiadów :)
W słoikach nie traci
na smaku i kolorze.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 1 kg kapusty czerwonej
- 25 dag cebuli
- 2 łyżeczki soli
- ok.10 łyżek oliwy lub oleju
Składniki
na zalewę:
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki octu winnego
- 1/4szklanki cukru
- 8 ziarenek pieprzu
- ok. 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
Kapustę umyć,
pokroić. Wyciąć głąb. Poszatkować, posolić, wymieszać i zostawić na 1
godzinę. W tym czasie cebulę obrać, pociąć w piórka.
Kapustę przełożyć do dużego garnka. Wymieszać razem z cebulą.
Kapustę przełożyć do dużego garnka. Wymieszać razem z cebulą.
Składniki zalewy
zagotować. Gorącą zalewę wlać do warzyw. Doprowadzić
do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia na ok. 12 godzin.
Do porcji przygotowanej na obiad, wlać 2 łyżki oleju i wymieszać.
do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia na ok. 12 godzin.
Do porcji przygotowanej na obiad, wlać 2 łyżki oleju i wymieszać.
Jeśli sałatka jest
do przechowywania, przełożyć do sterylnych słoików. Na wierzch
każdej sałatki wlać 1,5 łyżki oleju ( mały i średni słoik,
natomiast duży, 1litrowy-2,5 łyżki). Zamknąć słoiki.
Pasteryzować 15 lub 20 minut w zależności od wielkości słoików.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz