ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

wtorek, 9 kwietnia 2013

Sałatka z czerwonej kapusty

     Ta sałatka jest jedną z ulubionych, którą podaję do dań z wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Na niepowtarzalny, winny smak. Sałatka jest nie tylko przyjemnością dla podniebienia, ale także dla oczu. Ma piękny kolor.
Gdy mam zamiar przygotować taką sałatkę, czerwoną kapustę kupuję średniej wielkości. Nadmiar zrobionej sałatki pasteryzuję i mam do kilku obiadów :)  
W słoikach nie traci na smaku i kolorze.
Polecam!

 
Składniki:

  • 1 kg kapusty czerwonej
  • 25 dag cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • ok.10 łyżek oliwy lub oleju


Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki octu winnego
  • 1/4szklanki cukru
  • 8 ziarenek pieprzu
  • ok. 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

Kapustę umyć, pokroić. Wyciąć głąb. Poszatkować, posolić, wymieszać i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie cebulę obrać, pociąć w piórka.
Kapustę przełożyć do dużego garnka. Wymieszać razem z cebulą.

Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę wlać do warzyw. Doprowadzić 
do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.      Pozostawić do ostygnięcia na ok. 12 godzin. 
Do porcji przygotowanej na obiad, wlać 2 łyżki oleju i wymieszać.                          

Jeśli sałatka jest do przechowywania, przełożyć do sterylnych słoików. Na wierzch każdej sałatki wlać 1,5 łyżki oleju ( mały i średni słoik, natomiast duży, 1litrowy-2,5 łyżki). Zamknąć słoiki. Pasteryzować 15 lub 20 minut w zależności od wielkości słoików.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz