/ porcja dla 4 osób /
Gdy
macie ochotę na coś dobrego, wykwintnego polecam jajka z łososiem.
To danie można podać jako przystawkę lub danie główne z
pieczywem.... Niepowtarzalny smak. Zwolennicy cykorii i łososia będą
zachwyceni :) Polecam!
Składniki:
- 4 jajka
- 8 pasków łososia wędzonego (szer. 2 cm)
- 2 cykorie
- 1/2 papryki żółtej
- 4 łyżki majonez
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Ponadto
do przystrojenia:
- koper
- rzeżucha
Aby cykoria nie była gorzka można ją zblanszować. Przepis można znaleźć tutaj.
Jajka ugotować na
twardo. Obrać i przekroić wzdłuż na połowy.
Listki cykorii
osuszyć. Posmarować cienko majonezem. Położyć na każdy listek
połówkę jajka. Paski łososia ułożyć na jajku tak, aby
całkowicie nie przykryć żółtka.
Paprykę umyć,
obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
2 łyżki majonezu,
jogurt, sok z cytryny wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
Powstały sos nałożyć po 1 łyżeczce na łososia. Posypać
papryką i szczypiorkiem. Udekorować gałązkami koperku lub
rzeżuchy.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz