ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

sobota, 6 kwietnia 2013

Jajka z łososiem

/ porcja dla 4 osób /
     
     Gdy macie ochotę na coś dobrego, wykwintnego polecam jajka z łososiem. To danie można podać jako przystawkę lub danie główne z pieczywem.... Niepowtarzalny smak. Zwolennicy cykorii i łososia będą zachwyceni :) Polecam!


Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 pasków łososia wędzonego (szer. 2 cm)
  • 2 cykorie
  • 1/2 papryki żółtej
  • 4 łyżki majonez
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
 
Ponadto do przystrojenia:

  • koper
  • rzeżucha 

 Aby cykoria nie była gorzka można ją zblanszować. Przepis można znaleźć  tutaj

Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić wzdłuż na połowy.

Listki cykorii osuszyć. Posmarować cienko majonezem. Położyć na każdy listek połówkę jajka. Paski łososia ułożyć na jajku tak, aby całkowicie nie przykryć żółtka.

Paprykę umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

2 łyżki majonezu, jogurt, sok z cytryny wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.  Powstały sos nałożyć po 1 łyżeczce na łososia. Posypać papryką i szczypiorkiem. Udekorować gałązkami koperku lub rzeżuchy.
 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz