ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 4 kwietnia 2013

Pasztet domowy prosty

/ 10 porcji /

     W przepisach nie może zabraknąć receptury na pasztet. Od kilku wieków pasztet uchodzi za danie wykwintne. Są pasztety proste i bardziej wymyślne. Podaję przepis na prosty, mniej pracochłonny, ale bardzo smaczny pasztet. W mojej rodzinie ma wielu fanów :). Spróbujcie, a na pewno będzie wart Waszego czasu i wysiłku... 
Polecam!
    
Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 50 dag surowego boczku
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 czerstwe bułki kajzerki (zamiast bułki można 10 dag mielonych migdałów)
  • 2 jajka
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól , pieprz 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • ok. 50 dag słoniny
  • oliwa lub olej 
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)

Wieprzowinę i boczek umyć. Marchewki i pietruszkę obrać. Włożyć do garnka. Wlać tyle wody, aby przykryć mięso. Dodać sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i dusić ok. 1 godziny. Odstawić do ostygnięcia.
Wątróbkę umyć, usunąć błonki, pociąć na kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Razem poddusić na oleju.

Bułki namoczyć w wywarze, odcisnąć.

Ugotowane mięso, wątróbkę z cebulą, bułki oraz marchewkę i pietruszkę zmielić dwa razy. Dodać żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek. Dokładnie wyrobić. Dolać trochę wywaru lub czerwonego wina, gdy masa jest zbyt sucha. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.

Słoninę pokroić w cienkie paseczki. Wyłożyć foremkę (35x12cm) słoniną. Napełnić mieloną masą, dokładnie dociskając. Na wierzch położyć papier pergaminowy lub folię. 
Podgrzać piekarnik do 180ºC. Piec ok. 60-80 minut. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, by pasztet się zrumienił.

Kiedy będzie zimny, wyjąć z foremki. Pokroić w plastry.

Smacznego!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz