/ 10 porcji /
W
przepisach nie może zabraknąć receptury na pasztet. Od kilku
wieków pasztet uchodzi za danie wykwintne. Są pasztety proste i
bardziej wymyślne. Podaję przepis na prosty, mniej pracochłonny,
ale bardzo smaczny pasztet. W mojej rodzinie ma wielu fanów :).
Spróbujcie, a na pewno będzie wart Waszego czasu i wysiłku...
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 50 dag surowego boczku
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 czerstwe bułki kajzerki (zamiast bułki można 10 dag mielonych migdałów)
- 2 jajka
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól , pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- ok. 50 dag słoniny
- oliwa lub olej
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
Wieprzowinę
i boczek umyć. Marchewki i pietruszkę obrać. Włożyć do garnka.
Wlać tyle wody, aby przykryć mięso. Dodać sól, pieprz w
ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować na dużym
ogniu, następnie zmniejszyć płomień i dusić ok. 1 godziny.
Odstawić do ostygnięcia.
Wątróbkę
umyć, usunąć błonki, pociąć na kawałki. Cebulę obrać i
posiekać. Razem poddusić na oleju.
Bułki
namoczyć w wywarze, odcisnąć.
Ugotowane
mięso, wątróbkę z cebulą, bułki oraz marchewkę i pietruszkę
zmielić dwa razy. Dodać żółtka, sól, pieprz, gałkę
muszkatołową i majeranek. Dokładnie wyrobić. Dolać trochę
wywaru lub czerwonego wina, gdy masa jest zbyt sucha. Białka ubić
na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
Słoninę
pokroić w cienkie paseczki. Wyłożyć foremkę (35x12cm) słoniną.
Napełnić mieloną masą, dokładnie dociskając. Na wierzch położyć
papier pergaminowy lub folię.
Podgrzać
piekarnik do 180ºC. Piec ok. 60-80 minut. 20 minut przed końcem
pieczenia zdjąć folię, by pasztet się zrumienił.
Kiedy
będzie zimny, wyjąć z foremki. Pokroić w plastry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz