ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

piątek, 5 kwietnia 2013

Cykoria bez goryczki


     
     Cykoria stała się bardzo popularna. Została „odkryta” w XIX wieku. Jest zasadotwórcza, bogata w potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Zawiera białko, a także posiada witaminy C i A. Przyrządza się ją na różne sposoby, jako surówki, cykorię gotowaną, duszoną, zapiekaną.... Nie każdy ją lubi ze względu na lekko gorzki smak. Podaję więc przepis na pozbycie się goryczki :)
Polecam!


Składniki na blanszowanie cykorii:

  • 1/2 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Aby cykoria nie była gorzka należy ją zblanszować. Do rondelka wlać wodę, wsypać sól i zakwasić cytryną. Doprowadzić do wrzenia.

Cykorie obrać z zewnętrznych listków, usunąć gorzką piętkę. Wrzucić na wrzącą wodę (na 2 minuty). Cykorie wyjąć i przelać zimną wodą. Osuszyć listki. Cykorię przyrządzić wg uznania.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz