Cykoria stała się bardzo popularna. Została „odkryta” w XIX wieku. Jest zasadotwórcza, bogata w potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Zawiera białko, a także posiada witaminy C i A. Przyrządza się ją na różne sposoby, jako surówki, cykorię gotowaną, duszoną, zapiekaną.... Nie każdy ją lubi ze względu na lekko gorzki smak. Podaję więc przepis na pozbycie się goryczki :)
Polecam!
Składniki
na blanszowanie cykorii:
- 1/2 l wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Aby cykoria nie była
gorzka należy ją zblanszować. Do rondelka wlać wodę, wsypać sól
i zakwasić cytryną. Doprowadzić do wrzenia.
Cykorie obrać z
zewnętrznych listków, usunąć gorzką piętkę. Wrzucić na wrzącą
wodę (na 2 minuty). Cykorie wyjąć i przelać zimną wodą. Osuszyć
listki. Cykorię przyrządzić wg uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz