/ 12 słoików 200ml /
Konfitura dla dużych i
małych łasuchów :-) Przygotowuje ją się przez dwa dni, ale warta
jest tej pracy. Nie ma potrzeby pasteryzować.
Można ją wykorzystać
jako deser, do ciasta lub lodów. Z kromką świeżej bułeczki
smakuje wybornie. Dla dorosłych można dodać 4 łyżki spirytusu
razem z kakao.
Polecam.
Polecam.
Składniki:
- 3 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 10 łyżek ciemnego kakao
Wiśnie
umyć i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Wsypać
cukier, wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia na dużym płomieniu. Gdy wiśnie puszczą sok, zmniejszyć płomień. Gotować 1 godzinę, kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką.
Odstawić z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Następnego dnia powoli podgrzewać do zagotowania, co kilka minut mieszając. Gotować 1 godzinę. Po tym czasie kakao rozmieszać z gęstym sokiem z konfitur, aby nie było grudek. Połączyć z wiśniami, zagotować.
Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoików i od razu zamykać.
Doprowadzić do wrzenia na dużym płomieniu. Gdy wiśnie puszczą sok, zmniejszyć płomień. Gotować 1 godzinę, kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką.
Odstawić z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Następnego dnia powoli podgrzewać do zagotowania, co kilka minut mieszając. Gotować 1 godzinę. Po tym czasie kakao rozmieszać z gęstym sokiem z konfitur, aby nie było grudek. Połączyć z wiśniami, zagotować.
Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoików i od razu zamykać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz