ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 25 lipca 2013

Konfitura z wiśni i czekolady „czekowiśnia”


/ 12 słoików 200ml /

     Konfitura dla dużych i małych łasuchów :-) Przygotowuje ją się przez dwa dni, ale warta jest tej pracy. Nie ma potrzeby pasteryzować. 
Można ją wykorzystać jako deser, do ciasta lub lodów. Z kromką świeżej bułeczki smakuje wybornie. Dla dorosłych można dodać 4 łyżki spirytusu razem  z kakao.
Polecam.

Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 10 łyżek ciemnego kakao


Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Wsypać cukier, wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia na dużym płomieniu. Gdy wiśnie puszczą sok, zmniejszyć płomień. Gotować 1 godzinę, kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką. 
Odstawić z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Następnego dnia powoli podgrzewać do zagotowania, co kilka minut mieszając. Gotować 1 godzinę. Po tym czasie kakao rozmieszać z gęstym sokiem z konfitur, aby nie było grudek. Połączyć z wiśniami, zagotować.
Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoików i od razu zamykać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz