ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

czwartek, 25 lipca 2013

Kisiel z wiśni

/ porcja dla 4 osób /

     Bardzo szybki i prosty deser na każdą porę roku. Lekko kwaśny smak wiśni, bita śmietana i czekolada.... pyszne :-). Można go zrobić ze świeżych jak  
i mrożonych owoców. Nie należy długo gotować.
Polecam.


Składniki :
  • 500 g wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki wody

Ponadto do dekoracji:
  • bita śmietana
  • wiórki czekolady

Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce i sok powstały z drylowania przełożyć do rondelka. Łyżką lekko wycisnąć sok z wiśni. Dolać wodę (250 ml) i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
Do kubka wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z wodą (3 łyżki).
Rondelek z wiśniami zdjąć z gazu. Mieszając, wlać mąkę z wodą. Zagotować.
Rozlać do salaterek lub pucharków.
Udekorować keksami bitej śmietany i wiórkami czekolady.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz