/ porcja dla 4 osób /
Bardzo szybki i prosty
deser na każdą porę roku. Lekko kwaśny smak wiśni, bita
śmietana i czekolada.... pyszne :-). Można go zrobić ze świeżych
jak
i mrożonych owoców. Nie należy długo gotować.
Polecam.
Składniki :
- 500 g wiśni
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- 3 łyżki wody
Ponadto
do dekoracji:
- bita śmietana
- wiórki czekolady
Wiśnie
umyć, wydrylować. Owoce i sok powstały z drylowania przełożyć
do rondelka. Łyżką lekko wycisnąć sok z wiśni. Dolać wodę
(250 ml) i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5
minut.
Do
kubka wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z wodą (3 łyżki).
Rondelek z wiśniami zdjąć z gazu. Mieszając, wlać mąkę z wodą.
Zagotować.
Rozlać
do salaterek lub pucharków.
Udekorować
keksami bitej śmietany i wiórkami czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz