ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

wtorek, 30 lipca 2013

Kompot z agrestu


/ 12 słoików 250ml /

     Agrest jest mniej popularny niż inne owoce. Dojrzały ma niepowtarzalny, delikatny smak.
Przygotowanie kompotu zabiera trochę czasu. Aby się nie znudzić, można obieranie i nakłuwanie powiązać ze słuchaniem lub oglądaniem telewizji. Jeszcze lepiej robić to w dwie lub więcej osób :-). Nakłuwam agrest ponieważ owoce nie pękają w czasie pasteryzacji.
Po sezonie owoce osączone z kompotu można również wykorzystać do ciast, sałatek i mięs, a także do dekoracji potraw. Na pewno przypomni letnie dni....
Polecam.

Składniki:

  • 3 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 1 1/2 l wody

Agrest obrać z ogonków i szypułek. Umyć. Każdy owoc nakłuć 2-3 razy wykałaczką. Włożyć do wyparzonych słoików.
Cukier zagotować z wodą. Powstałym syropem zalać agrest. Słoiki zamknąć. Pasteryzować 25 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz