/ 15 słoików 250 ml /
Nie potrzeba porzeczek gotować
ani pasteryzować.
Przetworzone w ten sposób owoce zachowują
witaminy oraz świeży aromat. Specyficzny zapach czarnej porzeczki
zupełnie znika. Za to otrzymujemy ogromne ilości witaminy C i P.
Mniejsze ilości witamin A, K i B1. Poza tym zawierają potas, wapń,
magnez, żelazo, miedź, fosfor. Porzeczki są źródłem pektyn,
dlatego łatwo przygotować galaretki i dżemy. Warto spróbować
zrobić, choć trochę tej galaretki :-)
Polecam.
Składniki
:
- 3 kg czarnej porzeczki
- 3 kg cukru
- spirytus
Porzeczki
umyć, odszypułkować. Włożyć do dużej miski lub garnka. Dodać
cukier, wymieszać. Rozgnieść blenderem, widelcem lub przepuścić
przez maszynkę
do mięsa (w zależności jak dużo ma być całych
owoców). Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru, do utworzenia się galaretki.
Przełożyć,
ubijając łyżką, do wyparzonych słoików. Nie zamykać, jedynie przykryć.
Pozostawić
na co najmniej 12 godzin. Na powierzchni galaretki powinna utworzyć
się skórka.
Do każdego
słoika wlać po 1 łyżce spirytusu (na słoik 250 ml, większy - 1 1/2 łyżki, duży - 2 łyżki spirytusu) . Słoiki zamknąć i
odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz