ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

środa, 24 lipca 2013

Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki

/ 15 słoików 250 ml /

     Nie potrzeba porzeczek gotować ani pasteryzować. 
Przetworzone w ten sposób owoce zachowują witaminy oraz świeży aromat. Specyficzny zapach czarnej porzeczki zupełnie znika. Za to otrzymujemy ogromne ilości witaminy C i P. Mniejsze ilości witamin A, K i B1. Poza tym zawierają potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor. Porzeczki są źródłem pektyn, dlatego łatwo przygotować galaretki i dżemy. Warto spróbować zrobić, choć trochę tej galaretki :-)
Polecam.

Składniki :
  • 3 kg czarnej porzeczki
  • 3 kg cukru
  • spirytus

Porzeczki umyć, odszypułkować. Włożyć do dużej miski lub garnka. Dodać cukier, wymieszać. Rozgnieść blenderem, widelcem lub przepuścić przez maszynkę 
do mięsa (w zależności jak dużo ma być całych owoców). Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru, do utworzenia się galaretki.
Przełożyć, ubijając łyżką, do wyparzonych słoików. Nie zamykać, jedynie przykryć. 
Pozostawić na co najmniej 12 godzin. Na powierzchni galaretki powinna utworzyć się skórka.
Do każdego słoika wlać po 1 łyżce spirytusu (na słoik 250 ml, większy - 1 1/2 łyżki, duży - 2 łyżki spirytusu) . Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz