ruchomy napis

truskawkowe delicje... wejdź do etykiety desery

niedziela, 11 sierpnia 2013

Paprykarz domowy


/ porcja dla 4 osób /

Doskonała pasta rybna. Prosta i szybka w wykonaniu. Lepiej smakuje niż z puszki :). Jeśli preferuje się bardziej ostre potrawy, to można dodać więcej ostrej papryki mielonej lub zamienić na papryczkę chili (wystarczy pół). Nadaje się na śniadania jak i kolacje....
Polecam.


Składniki:
  • 1 makrela wędzona
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka (duża)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek ugotowanego ryżu długoziarnistego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Rybę obrać ze skóry, oddzielić ości. Warzywa obrać ze skórki. Paprykę i cebule pokroić w kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć posiekane warzywa. Dusić około 10 minut. Lekko przestudzić. Dodać koncentrat pomidorowy.
Warzywa i makrelę zmiksować (niecałkowicie). Dodać ryż i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Podawać na bagietce (lub innym pieczywie), przybrać bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz