/ porcja dla 4 osób /
Doskonała pasta rybna.
Prosta i szybka w wykonaniu. Lepiej smakuje niż z puszki :). Jeśli
preferuje się bardziej ostre potrawy, to można dodać więcej ostrej
papryki mielonej lub zamienić na papryczkę chili (wystarczy pół).
Nadaje się na śniadania jak i kolacje....
Polecam.
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 2 średnie cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka (duża)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek ugotowanego ryżu długoziarnistego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Rybę
obrać ze skóry, oddzielić ości. Warzywa obrać ze skórki.
Paprykę i cebule pokroić w kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tarce
o grubych oczkach.
Na
patelni rozgrzać olej. Włożyć posiekane warzywa. Dusić około 10
minut. Lekko przestudzić. Dodać koncentrat pomidorowy.
Warzywa
i makrelę zmiksować (niecałkowicie). Dodać ryż i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Podawać
na bagietce (lub innym pieczywie), przybrać bazylią lub natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz